Duurzaamheid is een woord dat je mogelijk vaak langs hoort komen. We moeten meer rekening houden met de aarde waarop we leven en dus ook producten gebruiken die daarbij helpen: duurzame producten.

Bij producten kan er met duurzaam een aantal verschillende dingen bedoeld worden. Bijvoorbeeld dat de producten een betere kwaliteit hebben en langer mee gaan, maar ook dat ze gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mensen en dieren. Ook producten uit de regio – waar dus weinig transport aan te pas komt – worden vaak gezien als duurzaam.

Maak het verschil met duurzame producten

Bijna alle producten die we kopen en gebruiken zitten ergens op de schaal van duurzaam naar niet duurzaam. Denk er tijdens het boodschappen doen bijvoorbeeld eens over na welk product het meest duurzaam is. Om welk product zit het minste plastic? Wanneer het product van ver komt, kan je kijken of er ook een optie is van dichterbij. Zo kun je bij veel producten een bewuste keuze maken voor een duurzamere optie. Zo ook bij deze drie producten:

Duurzame kleding

Denk eens na over de kleren die je draagt. Waar komen ze vandaan en wie heeft ze gemaakt? Maar ook: waar zijn ze eigenlijk van gemaakt? De stof van een kledingstuk zegt namelijk ook iets over de duurzaamheid. Polyester, acryl (een vervanger van wol) en nylon worden bijvoorbeeld gemaakt van ruwe olie. Kleren en stoffen die hiervan gemaakt worden kunnen ook niet gerecycled worden en dat is natuurlijk absoluut niet duurzaam. Katoen daarentegen kan juist wel heel duurzaam zijn. Zeker wanneer dit op een milieubewuste en ethische manier geproduceerd wordt, zoals bij de organic cotton kleding van C&A het geval is. Dat biologische katoen of ‘organic cotton‘ is beter voor het milieu en voor de landbouwers. Daarom kun je dus beter het aanbod aan biologische kleding eens onder de loep nemen dan minder duurzame opties als polyester en acryl. Die kleding gaat namelijk vaak een stuk langer mee en is gewoon te recyclen wanneer jij er niets meer mee kunt.

Duurzame koffie

Een lekker bakje pleur in de ochtend, daar knappen velen van ons van op. Dat koffie – net als chocolade – niet altijd even duurzaam en eerlijk wordt geproduceerd, wist je misschien al wel. Veel cups en pads zijn niet recyclebaar, koffie moet vaak van ver komen en mens en dier worden lang niet altijd even goed behandeld bij de productie ervan. Om zeker te weten dat jouw cafeïne boost duurzaam is, kun je dus het beste even op onderzoek uit gaan. Heeft het koffiemerk een Fairtrade certificatie? En wat doet het bedrijf verder om voor duurzame koffie te zorgen? Illy is een voorbeeld van een bedrijf dat met duurzame projecten ervoor zorgt dat jouw dagelijkse kopje koffie voor een betere wereld zorgt. Dat doen ze door te helpen met milieubescherming, maar ook door te investeren in de community’s van de telers. En dat is hoe dat kopje koffie zo duurzaam mogelijk wordt.

illy sustainable

Duurzaam internet

Duurzaam internet? Ja, inderdaad! Dit is niet zozeer een product, maar een dienst. We gebruiken allemaal Wi-Fi en mogelijk heb je ook nog een tv-abonnement. Je denkt er misschien niet vaak over na, maar er gaat al heel wat aan vooraf om te zorgen dat jij thuis kunt Netflixen. En daarvoor wordt heel veel energie gebruikt en apparatuur voor geproduceerd die ervoor moet zorgen dat jij een Wi-Fi signaal hebt. In Nederland zijn Ziggo en KPN de twee grootste providers. KPN doet het best goed als het gaat om duurzaamheid en staat dit jaar zelfs op de dertiende plek op de lijst met de meest duurzame bedrijven ter wereld, samen met Phillips (plek 56) en ING (plek 61). Het bedrijf heeft doelen gesteld en initiatieven opgezet om te kunnen streven naar een duurzame toekomst. Zo is het niet alleen de bedoeling dat de energie voor het netwerk duurzaam is, maar ook dat in 2025 alle auto’s van KPN geen CO2 meer uitstoten en tegen 2040 het hele bedrijf CO2 neutraal is.

duurzaam internet