Het is een groenere keuze om kruidenplantjes uit de supermarkt te kopen dan gedroogde kruiden uit een potje. Bovendien is een handje dat handje verse basilicum over je pasta hartstikke lekker. Die paar knipjes bieslook over je soep maken het ook helemaal af! Je doet je best om het plantje een mooi potje te geven en hem te verzorgen. Toch verschrompelt hij langzaam naarmate de dagen vorderen en uiteindelijk moet je hem toch echt weggooien. Maar niet langer! Lees hier hou jij jouw kruidenplantjes uit de supermarkt in leven kunt houden.

Verpotten

Een belangrijke reden waarom de kruidenplantjes uit de supermarkt het vaak niet overleven bij jou thuis is de manier waarop ze worden gekweekt. Dit wordt in zeer beschermde omstandigheden in een kas gedaan, waardoor de plantjes niets gewend zijn.

  • De belangrijkste tip is daarom om de plantjes thuis te verpotten. Dit houdt in dat je de plantjes opnieuw in de aarde zet in een nieuwe pot. Hierbij is het belangrijk dat:
  • Je de wortels voorzichtig uit elkaar haalt
  • Je het plantje voldoende ruimte geeft om te wortelen, neem dus een grotere pot dan waar hij in zat.
  • Geef het plantje nieuwe potgrond

Plaats

Let ook op waar je het plantje neerzet. Achter het glas in de zon lijkt misschien een logische keuze, omdat de plantjes natuurlijk ook uit een kas komen. Maar achter glas verbranden de kruidenplantjes juist heel snel! Kies dus liever voor een plek met indirect zonlicht.

Wil je de kruiden buiten neerzetten? Laat ze dan een tijdje wennen. Zet de plantjes een paar dagen op een beschutte plek buiten. Na een paar dagen kun je ze dan buiten laten staan zodra het ’s nachts niet meer vriest. De plantjes buiten zetten heeft nog een voordeel: het schijnt dat de geur en smaak van de kruiden door het temperatuurverschil versterkt wordt.

Water geven

Geef de plantjes het liefst van onderaf water. Dit kun je makkelijk doen door de pot op een schoteltje met water te zetten. Zo voorkom je dat het plantje zelf nat wordt en het vocht gelijk door de wortels wordt opgenomen. Van bovenaf water geven vergroot de kans op schimmelvorming.

 

We hopen je zo een handje te helpen bij het langzamerhand kweken van groene vingers. Wil het echt niet lukken? Probeer het dan eens met plantjes van het tuincentrum. Deze staan vaak al buiten en kunnen meer hebben dan kruidenplantjes van de supermarkt.

Zijn je groene vingers hiervan gaan tintelen? Lees hier hoe je in 5 stappen je eigen moestuin kunt beginnen. Als je meer groen in huis wilt halen dan is het handig om te checken welke planten een luchtreinigende werking hebben!