Uren scrollen op Instagram en je komt zeker duizenden mooie food foto’s tegen. Echt een fijne bezigheid, want trek in eten krijg je er wel van. Steeds meer mensen fotograferen het eten waar ze ook komen, in restaurants, cafés, hippe hotspots enz. Foodphotography is echter niet het makkelijkste onderdeel in de fotografie-wereld. Daarom heb ik hieronder een aantal tips om de beste foto’s te maken op het gebied van eten.

Tips voor het fotograferen van eten

Als food-fotograaf ben jij alles in één. Een kokkin die de lekkerste gerechten klaarmaakt in de keuken, een food stylist en natuurlijk de fotograaf. Dit kan best pittig zijn omdat er zoveel factoren aanwezig zijn die meetellen voor de perfecte foto. Een flinke prestatie als je het aan mij vraagt. Desalniettemin is het ontzettend leuk om te doen en hoe vaker je oefent, hoe beter de foto’s worden.

1. Je hoeft geen duur apparatuur te hebben

Tegenwoordig kan iedereen al mooie foto’s maken. Je krijgt al heel gemakkelijk scherpe foto’s met je refurbished iPhone. Je kunt ook een compact camera of een spiegelreflex gebruiken. Beide opties zijn prima, kies vooral wat voor jou het prettigst werkt.

2. Ga dichterbij staan

Altijd de hele omgeving in beeld, hoeft niet. Probeer eens een close-up foto te maken van een bepaald detail. Dit maakt de foto veel aantrekkelijker. Leg de focus op bijvoorbeeld kruiden of bepaalde kleuren. Wat je graag wilt is dat mensen de foto bekijken en meteen trek krijgen in lekker eten. Dit helpt als er een mooi detailshot is gemaakt.

3. Let op scherptediepte

Speel met scherptediepte, dit maakt de foto interessant. Bepaal van tevoren welk detail je er echt uit wil laten springen. Maak bijvoorbeeld een foto waar de voorkant van het bord met eten scherp is en de achtergrond vervaagt. Om de scherpte diepte perfect te krijgen, kan je het beste gebruik maken van een statief. Uit de hand fotograferen is lastig omdat de kans op trillen erg groot is.

4. Maak gebruik van daglicht

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik kan geven. Daglicht is het aller mooist, ook wel zachtlicht genoemd. Het is niet zo mooi als je harde schaduwen in de foto ziet. Je krijgt ook niet het gewenste resultaat als er harde zonnestralen in de foto te zien zijn. Daarom is zacht daglicht veel beter, ga bijvoorbeeld bij een groot raam staan.

5. Fotografeer vanuit verschillende hoeken

De camera op dezelfde positie zetten wordt misschien een beetje saai. Daarom is het een leuke uitdaging om vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Ga rondjes lopen rondom de tafel of fotografeer vanuit helicopterview, er komen zeker verrassende resultaten uit.

6. Heb aandacht voor de garnering en of decoratie

Niet alleen het eten op het bord moet er aantrekkelijk uitzien, maar ook de omgeving. Hoe de decoratie eruit ziet is ook een belangrijk punt om niet te vergeten. Welk kleur bord of bestek ga ik gebruiken of denk aan rietjes, servetten. Je kan het zo gek niet bedenken, laat vooral je creativiteit de vrije loop.

7. De juiste achtergrond

Zorg voor een rustige achtergrond, je wilt tenslotte niet dat er teveel afleiding is in de foto. De juiste achtergrond bepaald de sfeer, het is aan jou om te bedenken welke sfeer je het liefst creëert. Een houten achtergrond geeft al een heel ander effect dan bijvoorbeeld marmer.

8. Maak gebruik van kleur

Felle kleuren in de foto maakt het verleidelijk. Mooi groen, rood of oranje is echt een succes. Garneer het bord met granaatappelpitten of verse frambozen. Verse salie of munt blaadjes doen het ook altijd goed. Speel vooral met verschillende kleuren.

9. De nabewerking

Als je al rekening houdt met de bovenstaande punten dan hoeft er als het goed is niet veel bewerkt te worden. Als het nodig is kan je de foto iets bijsnijden of de helderheid iets aanpassen. Een paar kleine aanpassingen en het is klaar om op social media gepost te worden.

 

Lees ook

Tips: hoe fotografeer je het beste je eten

Overheerlijke noedelsoep met champignons en avocado

Tips: hoe fotografeer je het beste je eten

Deze pompoen kikkererwten bowl maakt je echt gelukkig