Nederlanders zijn kampioen koffiedrinkers maar het gros heeft geen idee dat we hard op weg zijn naar een wereld zonder koffie. Lees je dat goed? JA, geen koffie meer! We drinken gemiddeld bijna 4 koppen op één dag. Daarmee behoren we tot de top 3 koffiegebruikers ter wereld. Helaas gaat het slecht met de koffieproductie door de klimaatveranderingen en daarom roept  Solidaridad heel Nederland op om samen in actie te komen.


Koffie is onze motor

Wereldwijd is het een van de populairste dranken. Dagelijks worden er 2,25 miljard koppen gedronken. Dat de koffie dus opraakt en duurder wordt is dus niet ondenkbaar. Sterker nog, als er niets gebeurt is er in 2050 bijna geen geschikt landbouwgrond meer. Een wereld zonder koffie. Tweederde van de Nederlandse koffiedrinkers moet daar dus echt niet aan denken. Knikkebollen achter je bureau, ontwenningsverschijnselen en geen sociaal bindmiddel meer. De smaak, de geur en het opwekkende karakter worden waarschijnlijk het meest gemist. Niet alleen de drinkers zullen er onder lijden. Ruim 125 miljoen mensen die voor hun inkomen van de koffieteelt afhankelijk zijn, hebben het nu al zwaar. Voor landen zoals Ethiopië, Colombia en Brazilië is het een centrale rol in hun economie.

Keurmerk geen oplossing

Op de Nederlandse markt is de helft van de koffie gecertificeerd. Bekende keurmerken zoals Fairtrade, Biologisch en UTZ nemen de oorzaken en gevolgen van klimaatveranderingen niet weg. Een oplossing is er echter wel! Climate Smart Agriculture (klimaatvriendelijke landbouw). Het wereldwijd trainen van boeren in deze toekomstige landbouwmethode is hard nodig. Daarvoor moeten koffiebedrijven wel samen gaan investeren.

De koffie redden

Solidaridad is een campagne gestart die alle koffiedrinkers in Nederland vraagt om in actie te komen. Dit kan door het delen van een grappig filmpje, die een schokkende blik in de wereld zonder koffie laat ziet. Tegelijk is Solidaridad met koffiebedrijven in gesprek over het beperken van de impact van klimaatverandering op de koffiesector. Alleen samen kunnen we de geliefde espresso, cappuccino en de koffie-verkeerd redden en een wereld zonder te voorkomen.

Klimaatveranderingen

Koffieplanten groeien in een (sub) tropisch klimaat. Dit is vaak in bergachtige gebieden. De juiste hoogligging, temperatuur en vochtigheidsgraad zijn erg belangrijk voor de teelt. Met name Arabica koffie, goed voor zo’n 60% van de wereldproductie, is zeer gevoelig voor klimaatveranderingen. Te veel regen maakt de koffieboon kwetsbaar voor schimmelziektes zoals koffieroest en plagen zoals de koffieboorkever. Te weinig regen kan op zijn beurt de complete koffie-oogst laten mislukken. Bij gebrek aan kennis en middelen om zich hiertegen te wapenen, nemen boeren vaak heftige maatregelen, zoals overmatig gebruik van pesticiden of het kappen van hoger gelegen bosgebieden voor nieuwe aanplant. Ontbossing is de grootste oorzaak van de uitstoot van broeikasgassen in de koffieteelt, wat klimaatveranderingen weer versterkt.


Lees ook:

Heerlijke koffie ontbijtmuffins met walnoten!

Een dutje na de koffie? Het blijkt dé manier om productiever zijn!

Avocado’s, Slecht voor het milieu?