De avocado wordt steeds populairder in Nederland. We aten vorig jaar meer avocado’s dan ooit. Maar liefst 39 miljoen kilo. In 2008 was dat nog maar 10 miljoen. Toch is het helemaal niet zo gek dat we er zo dol op zijn. Ze zijn hartstikke gezond! Er zitten enorm veel gezonde vetten, vitamine en vezels in! Toch zitten er toch minder fijne eigenschappen vast aan de avocado


Goed voor jou, slecht voor het milieu?

De avocado is super gezond voor ons. Ze bevatten gezonde vetten, vitamines en vezels. In Amsterdam is er zelfs een restaurant waar alles wordt bereid met avocado’s. Een echte superfood dus. In 2016 hebben we met ze alle ruim 39 miljoen kilo avocado’s gegeten.  In 2008 was dit nog maar 10 miljoen kilo. Helaas is er ook een keerzijde aan het succes van de avocado. Doordat wij zoveel avocado’s zijn gaan eten, moet de productie flink worden opgeschroefd. De meeste avocado’s komen uit landen zoals Peru, Chili en Mexico. Zij proberen er zoveel mogelijk aan te doen om de vraag naar de avocado’s bij te benen. Helaas heeft dit gevolgen voor ons milieu. Voor een kilo avocado’s heb je 1000 liter water nodig. Even ter vergelijking: Voor een kilo sla heb je maar 130 liter water nodig, en voor een kilo tomaten maar 180 liter.

Van begin tot eind

Omdat ze het water ergens vandaan moeten halen, en daardoor drogen lokale watervoorzieningen uit in die landen. De planten, dieren maar ook mensen komen daardoor in de problemen. Ook worden er veel bossen gekapt om ruimte te maken voor de nieuwe avocado plantages. De avocado’s leggen een reis van weken af om hier in Europa te kunnen komen. Dit is een energie vretend transport  omdat de avocado’s alleen goed blijven bij een temperatuur van 6 graden en de goede luchtvochtigheid.

Grootste avocado importeur

Nederland importeerde in 2016 voor €433 miljoen euro aan avocado’s. Dat maakt ons land na de VS de grootste avocado importeur ter wereld! Een groot deel van de avocado’s worden via Rotterdam door vervoert naar anderen landen. In de afgelopen acht jaar is de invoerwaarde van avocado’s verviervoudigd. Dit is nog nooit bij een ander fruitsoort zo snel gegroeid. De avocado’s zijn dus heel belangrijk voor Nederland.

Milieuvriendelijke keuze?

Toch blijft de avocado voor ons een milieuvriendelijke keuze. Op dit moment komen de avocado’s die we in Nederland veel eten vooral uit landen die bij ons in de B-categorie vallen. Het Milieu centraal houdt voor groente en fruit een ‘milieuklasse’ bij. A is het meest milieuvriendelijk. Is een groente of een stuk fruit met een E gelabeld, dan is het dus helemaal niet milieuvriendelijk.