In een ideale wereld, zouden we afscheid nemen van uitstel gedrag. We willen natuurlijk allemaal zo productief mogelijk zijn. Dus terwijl we rustig wachten tot iemand met dé oplossing komt voor de perfecte balans tussen taken vervullen en het krijgen van genoeg slaap, hebben we heel misschien de op een na beste oplossing gevonden; koffie-dutjes

Koffie-dutjes

Hoe werkt het? Drink een normale kop koffie en ga daarna meteen een dutje doen. Omdat de cafeïne er langer dan 30 minuten over doet voordat hij gaat werken, heb je er geen last van met in slaap komen. Wanneer je vervolgens wakker wordt én de cafeïne wel begint te werken, heb je een extra energie boost. Je bent dan niet alleen goed uitgerust, je hebt nu ook meer energie en zult productiever zijn wanneer je nog een aantal taken op je to-do lijstje hebt staan.

Onderzoek

Het lijkt een beetje tegenstrijdig, om een stimulans als cafeïne te drinken wanneer je op het punt staat om een dutje te doen. Maar er zijn een aantal studies die deze bewijzen dat het daadwerkelijk je productiviteit verhoogd. Een gepubliceerde studie in het vakblad “Psychophysiology” toonde aan dat volwassenen die twee koppen koffie dronken vlak voor hun power-nap, beter presteerde tijdens een rij-simulatie test dan diegene die zonder koffie een dutje hadden gedaan. Bij een andere studie gepubliceerd in het vakblad “Ergonomics” toonde tevens aan dat diegene die koffie dronken voor hun middagslaapje, beter scoorde tijdens een cognitieve test dan hun tegenpartij.

Nadelen?

Een hoop dokters en therapeuten waarschuwen echter voor de nadelen. In een interview met The Huffington Post, zegt slaapexpert aan de University of Kansas, Suzanne Stevens, dat mensen te veel cafeïne binnen kunnen krijgen, door het gebruik maken van koffie-dutjes. Daarnaast vertel therapeute Elika Kormeili ook dat deze hack ervoor kan zorgen dat het voor sommige mensen moeilijker wordt om ’s avonds in slaap te komen.

Het is misschien niet de definitieve oplossing voor onze hectische agenda, maar wij gaan het in ieder geval een keertje uittesten! You never know unless you’ve tried it! Denk jij dat een koffie-dutje kan helpen?


Lees ook:

Zo val je in slaap binnen 1 minuut!

Slecht geslapen? Met deze trucjes kom jij de dag zo goed mogelijk door!

Met deze 5 tips verbeter jij je nachtrust.