Wanneer we onze workouts skippen voelen we ons vaak schuldig over de fysieke verwaarlozing; over de effecten van het missen van een lesje (lees: de extra spierpijn de volgende keer dat we weer mee doen), over de doelen die we niet hebben nagestreefd en wel zouden moeten volgens ons trainingsplan en over het aantal calorieën dat we hadden kunnen verbranden maar niet hebben gedaan! Maar waar we vaak niet aan denken, is een minder voor de hand liggend gevolg van het afzien van het trainen, zoals het effect dat het heeft op ons brein!

Dit gebeurt er in je brein wanneer je niet (genoeg) beweegt


Onderzoek

Een recente studie licht uit wat het stoppen van trainen voor invloed heeft op je brein en de resultaten zijn vrij alarmerend (en een nieuwe motivatie om toch maar weer te gaan sporten!) De deelnemers -allemaal fanatieke sporters van boven de 50- mochten 10 dagen lang niet trainen. Vooraf aan het onderzoek werd de hersenactiviteit en gezondheid van de deelnemers getest en na de 10 dagen ‘bank hangen’ werd er gekeken of er veranderingen plaats hadden gevonden.

Resultaten

Schokkend genoeg, hadden er grote veranderingen plaats gevonden in de hersenen van de deelnemers. Het 10 dagen ‘niksen’ zorgde voor een vertraagde cerebrale bloedstroom* in acht verschillende hersengebieden!! En het meest opvallende was dat de bloedstromen aan zowel de linker als de rechter hippocampus waren vertraagd. En laat dit nou net hét gebied in de hersenen zijn, dat cruciaal is voor de vorming, opslag en het ophalen van geheugen en herinneringen.

Oftewel, dit betekent dat zelfs als je je in een fysiek goede conditie bevindt en je een aantal dagen (minder dan twee weken) stopt met trainen, je brein significante negatieve effecten registreren en je geheugen (al) achteruit gaat.

Geen effect op cognitieve functies

Kleine opluchting, de 10 dagen niksen hadden verder geen effect op de cognitieve functies, maar het laat ons wel afvragen of het op langere termijn wél effecten zou hebben hierop.

Daarnaast laat het ons wel een beetje geschokt achter, want wat gebeurt er als we 10 maanden of 10 jaar niet sporten? Op dit moment ben ik super trots op mijn opa die op zijn 87ste, gewoon nog drie keer per week naar de sportschool gaat om te sporten en begrijp ik ineens waarom hij nog zo helder en scherp is! Daarnaast baal ik meteen omdat ik door een blessure de afgelopen twee weken dus NIET in de sportschool ben geweest.. toch maar even kijken of ik vanavond nog een lichte workout kan uitvoeren, al is het maar om een beetje te bewegen, want ik ben al veel te chaotisch en vergeetachtig..


Lees ook:

Deze training zorgt ervoor dat je hersenen óók gezonder worden!

Sporten is gezond voor onze hersenen!

Bietensap drinken vóór je workout verjongt de hersenen!