Bietensap. Ooit geprobeerd? Nee? Misschien is het dan nu tijd om het eens te proberen! Uit een nieuw onderzoek in gebleken dat het drinken van rode bietensap voor het sporten kan helpen om het brein van oudere volwassenen te verjongen! Ook wordt er vaak gezegd dat bietensap het uithoudingsvermogen verbeterd en het wordt gebruikt door fanatieke duursporters om hun sportprestaties te verbeteren. Maar wat doet het nou eigenlijk echt? wij leggen je het haarfijn uit!


Hersenactiviteit stimuleren

Dat sporten een positief effect heeft op de hersenen is niks nieuws. Doelgerichte workouts, die het geheugen stimuleren, concentratie verbeteren en creativiteit verhogen, worden al langer aan volwassen aanbevolen (en dan hebben we het nog niet eens over de fysieke voordelen).

Maar wat nou als je deze positieve effecten op de hersenen zou kunnen boosten en een ouder brein net zo efficiënt kan laten werken als een veel jonger brein? Het onderzoekteam van de Universiteit van Wake Forest, North Carolina, heeft ontdekt dat dit daadwerkelijk kan. Het geheime ingrediënt? Rode bietjes.

Onderzoek bietensap

Het onderzoek is gedaan onder 26 personen. 26 mannen en vrouwen van allen 55 jaar en ouder, die niet sportte en een hoge bloeddruk hadden. 6 weken lang moest de groep 3 keer per week een intense wandeling van 50 minuten maken op de loopband. De helft kreeg voor deze workout een bietensapje, de andere helft kreeg een placebo.

Uit het onderzoek bleek dat wanneer de personen het bieten supplement hadden genomen voor de training, de verbindingen en activiteit in het brein veranderden en heel veel leken op die van jonger volwassen.

Nitraat en sporten

Nitraat blijkt het magische ingrediënt in bieten. Bij consumptie verandert het uiteindelijk naar stikstofoxide en verhoogt de bloedstroom door het hele lichaam. Studies hebben aangetoond dat het de algemene sportprestaties van mensen van verschillende leeftijden ongelofelijk verbeterd.

Anderzijds, training stimuleert de somatomotorische cortex (het voorste gedeelte van de pariëtale kwab, waar lichaams informatie wordt verwerkt) in de hersen. Combineer de twee – rode bieten en trainen- en er wordt nóg meer zuurstof aan de hersenen geleverd. Dit creëert een perfecte omgeving voor het versterken van de somatomotorische cortex.

Conclusie

Een klein minpuntje aan het onderzoek. De testgroep bestond uit maar 26 personen. Om de resultaten te bevestigen, zou het onderzoek nog verder uitgewerkt moeten worden en op meerdere personen getest moeten worden.

Maar vooralsnog, de bevindingen zouden alleen maar meer voordelen toevoegen aan de al lange lijst met voordelen van bietjes. Ze zijn bijvoorbeeld ook goed voor het verbeteren van uithoudingsvermogen, de bloeddruk bij ouderen en algemene hardloop prestaties en nog veel meer.

Conclusie: De Unievrsiteit van Wake Forest moet meer onderzoek doen, en jij moet meer bietjes eten!


Lees ook:

Bieten ballen recept; eiwitrijk, vetvrij en mega lekker!

Zo maak je heel simpel je eigen heerlijke rode bietenburgers!

3 x overheerlijke carpaccio recepten voor de feestdagen!