Het is makkelijker om je vast te houden aan een routine die je kent en hetzelfde eten dag na dag voor te bereiden. Zeker als het je de gewenste resultaten geeft toch? Maar is het eigenlijk wel gezond? Laten we eens naar de voor- en nadelen kijken van een eentonig voedingspatroon.
Voordelen ‘hetzelfde eten’
- Een dieet met veel variatie in groenten en fruit. Met zo’n dieet kunnen we zeggen dat je een gezonde hoeveelheid vitamines, mineralen, antioxidanten en fytonutriënten* binnen krijgt.
- Wanneer je je aan een vast voedingsplan houdt, ga je over het algemeen ook minder snel langs een fastfoodketen. Je grijpt ook minder snel naar een snack. Het kost namelijk tijd voordat je mentaal klaar bent om de omschakeling te maken naar een gezond dieet, laat staan een vast eetschema. Je hebt dus de knop om weten te zetten en je hebt de motivatie om het vol te houden. Precies de reden waarom je er minder snel van af zal wijken.
- Een studie uit 2015 wees uit dat personen met een hogere voedingskwaliteit/een gezond en vast dieet een lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2. Dezelfde studie wees ook uit dat een gevarieerder dieet gelijk staat aan een grotere buikomvang. Wanneer je gevarieerder eet, kan het ook leiden tot het meer trek hebben in en eten van gezond, maar ook ongezond voedsel. Wat weer kan leiden tot het aankomen in vetmassa.
Nadelen ‘hetzelfde eten’
- Als je elke dag hetzelfde eet kun je veel voedingsstoffen mislopen, in ieder geval als er geen producten in je schema zitten die hier rijk aan zijn. Als je bijvoorbeeld weinig variatie in (gekleurde) groenten en fruit hebt binnen je schema, kun je al snel een hoop te kort komen. Denk hierbij aan fytonutriënten, vitamines en mineralen.
- Studies hebben aangetoond dat er een veel gezondheidsvoordelen zitten aan een gevarieerd dieet. Een studie uit 2013 wijst bijvoorbeeld uit dat meer diversiteit in gezonde voeding zorgt voor een lager risico op een stofwisselingssyndroom. Een onderzoek uit 2002 dat was gepubliceerd in het “International Journal of Epidemiology” toonde aan dat je levensduur een stuk langer is. Onderzoekers concludeerde tevens dat als je de inname van gezonde voeding regelmatig verhoogd, je ook geneigd bent om minder ongezonde voeding te eten.
Conclusie
Als je elke dag hetzelfde eet, is het van belang dat je dieet bestaat uit gezonde voeding die ook alle voedingsstoffen bevat die je dagelijks nodig hebt. Dus vul je eetschema niet alleen met ‘lege calorieën’ (producten die hoog in calorieën zijn maar vrijwel geen voedingsstoffen bevatten). Puur om aan je caloriebehoefte te komen. Probeer in plaats daarvan genoeg te variëren in producten die vitamines en mineralen bevatten. Voeg bijvoorbeeld wat extra groenten, fruit en noten toe.
Doe verder vooral wat bij je past. Vind jij het fijn om een strak schema te hebben waarbij je elke dag hetzelfde eet? Dan hoef je daar niet van af te wijken. Hetzelfde geldt voor diegene die liever elke dag anders eten.
*fytonutriënten: Stofjes in planten die helpen ziekten tegen te gaan.
Lees ook:
Waarom je lichaam magnesium nodig heeft!
Helpt appelazijn echt bij het afvallen?
5 gezondheidsmythes die je absoluut niet moet geloven.