Klamme handjes, hartkloppingen, een droge mond, hakkelen, trillen, maar ook hele nachten doorleren terwijl je het eigenlijk allemaal al wel weet. Geen ontslag durven nemen omdat je niet durft, die leuke man of vrouw niet aanspreken omdat je misschien wordt afgewezen. Dit hoort allemaal bij faalangst. Erg vervelend als je het mij zegt. Hoe kom je nou van je faalangst af, en wat kun je er tegen doen? Er zijn genoeg maniertjes om faalangst een kopje kleiner te maken en deze delen wij vandaag met jou!
Positiever denken
Het klinkt waarschijnlijk als een in kopper, maar hij is daarom niet minder waar. Bij het verminderen van faalangst is het heel erg belangrijk om een positieve kijk op het leven te hebben. Probeer je in de beelden dat een goede vriend of familielid in jou schoenen staat, zou je dan als buitenstaander ook zo’n negatief beeld hebben? En wat zou jij deze persoon adviseren? Wanneer je faalt, leer je ook weer anders naar dingen aan te kijken. Ook leer je hoe iets niet moet. Daarnaast geeft het je de kans om te laten zien hoe sterk je eigenlijk bent!
Het ergste scenario
Wat is het ergste wat er kan gebeuren? en hoe groot is de kans dat dit gaat gebeuren? Wanneer je dit voorbereid, wordt de angst vanzelf een stuk minder. Een plan B achter de hand hebben kan zeker ook geen kwaad. Zeker niet als je last hebt van faalangst. Het geeft je de optie om te falen tijdens plan A, waardoor de druk een stuk minder hoog ligt.
Maak kleine stappen
Op weg van A naar Z zullen veel verschillende gebeurtenissen plaatsvinden, iets wat iemand met faal angst maar al te goed zal zien. Maar denk ik kleine stappen, je springt niet ineens van A naar Z, maar je gaat eerst van A naar B. Tijdens zo’n kleine stap ik er minder kans op fouten en is het ook weer makkelijker om van B naar C te gaan. Probeer dus je grote doelen in kleine stukjes te hakken en concentreer je alleen op de eerst volgende stap.
Lees ook:
Faalangst? Ga maar gewoon een keer op je bek, daar leer je van! – column
We worden doodongelukkig door het streven naar perfectie