De tijd van het hebben van een ware bikini body raakt volgens mij een beetje uit. Tenminste veel geruchten gaan tegenwoordig dat we ons liever goed voelen van binnen dan dat we een bepaald lichaamstype nastreven. Voel jij je goed in een mega strak lichaam? Prima, jij blij wij blij. Maar voel jij je juist prettiger in een lichaam zonder lijntjes en iets voller ondanks dat je wel regelmatig in de sportschool te vinden bent? Hier geldt dan ook, jij blij wij blij. Dit maakt duidelijk dat iedereen op een andere manier een gezonde levensstijl nastreeft. Een fit lichaam duidt in ons ogen niet per se op het elke dag in de sportschool staan, een lichaam vol strakke lijnen, blokjes en flinke spieren. Nee, een fit lichaam straalt puur geluk uit en laat zien hoe jij jezelf voelt diep vanbinnen.

EveryBODY is different 

Jezelf slepen naar die sportschool omdat ‘iedereen’ start met zijn zomerdoelen voor 2019. Het fenomeen ‘ik moet wel strak in bikini deze zomer’ klinkt velen van ons vast en zeker erg bekend in de oren. Dit is ook wel te begrijpen want je wilt er natuurlijk goed uitzien als je in bikini of zwembroek rondloopt. Toch kan je het beter de weg naar een ‘fit lichaam’ noemen. Dit klinkt gewoon een stuk positiever. Een fit lichaam geeft in mijn ogen aan dat je je goed voelt. Je kan een lekker rondje hardlopen zonder uitgeput te zijn, genoeg kracht in je armen en benen, je hebt niet heel vaak een griepje te pakken, je voedt het lichaam met gezonde producten en het zit goed in je mind. Als je dit allemaal bij elkaar optelt denk ik dat we onszelf fit zouden kunnen noemen.

Vergeet niet dat elk lichaam anders is. Elk lichaam zal er in bikini of zwembroek dan ook anders uitzien. Dat extra blokje op je buik is namelijk niet voor iedereen beter of mooier. Iedereen heeft hier zijn eigen kijk op én gelukkig maar. Toch worden we zo nu en dan elke dag wel beïnvloed.

Laten we streven naar een fit lichaam 

Toch is het voor veel mensen lastig. Het vergelijken van je lichaam met een ander, daar valt haast niet meer onderuit te komen. Scrol maar eens een kwartier door jouw Instagram timeline en je ziet vast wel een foto voorbijkomen van een uber strak lichaam. Dit heeft vooral invloed op de vrouw die direct beginnen met het vergelijken. Dit blijkt uit een onderzoek van International journal of eating disorders. Zij geven aan dat het zien van deze beelden een negatieve invloed heeft op het zelfbeeld van de vrouw. Laten we even eerlijk zijn op deze manier zal van dat fitte lichaam niks terechtkomen want het enige waar er op dat moment aan wordt gedacht is: ik moet hetzelfde zijn én ook zo’n ‘bikini body’ hebben. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit verandert?

De enige die dit beeld kunnen veranderen zijn wijzelf 

Dit kan snel veranderen door niet meer naar anderen te kijken. Stop met vergelijken. Houd de focus op jezelf. Ga je eigen lichaam waarderen op de manier hij eruit ziet. Een fit lichaam zegt zoveel meer dan een bikini body. Het laat namelijk ook zien dat het goed zit in je hoofd. Al met al willen we eigenlijk zeggen dat wanneer jij elke dag beweegt, zo nu en dan een workout uitvoert, gezond eet en balans hebt in je leven, jij voor de volle 100% een fit lichaam zal uitstralen vanbinnen en vanbuiten.

Toch zijn wij nog verder aan het nadenken geslagen. Hieronder 6 gouden tips die het streven naar een fit lichaam zeker ondersteunen.

De gouden tips

Tip nummer 1

Ontvolg eventueel een aantal Instagrammers die haast elke dag wel een foto plaatsen met een ‘bikini body’. Op deze manier zal je minder van dit soort beelden voorbij zien komen en heeft het dus minder invloed op jou. Volg daarentegen accounts die juist als inspiratie werken. Hiermee bedoelen we ‘informatieve uitleg over bepaalde onderwerpen’ of accounts die ‘balans’ nastreven.

Tip nummer 2

Verkort de tijd die je doorbrengt op Instagram. Je zal zien dat dit een aanzienlijk grote invloed heeft op het aantal keer dat jij doorklikt naar een ander account.

Tip nummer 3

Een bikini body hoef je niet te bereiken. Je kan er ook heel fit uitzien of je fit voelen door om de zoveel dagen een korte home workout in te plannen van plusminus 15 minuutjes. Het zal je spieren en conditie gegarandeerd versterken. En, zo hoef jij je niet per se uit te sloven in de sportschool waar het aantal fitgirls and boys in overvloed rondloopt.

Tip nummer 4 

Leg jezelf geen grote druk op. Dit is helemaal nergens voor nodig. Wanneer het in je hoofd goed zit en jij jezelf de tijd en ruimte gunt bereik je in kortere tijd een fit lichaam dan een bikini body.

Tip nummer 5

Wees realistisch en bedenk je goed dat veel beelden op social media bewerkt zijn om het totaal plaatje nog mooier te maken. Op deze manier ga jij inzien dat jezelf fit voelen zoveel belangrijker is.

Tip nummer 6

Zorg dat je elke dag minstens een half uurtje wandelt. Een wandeling draagt in grote mate bij aan je gezondheid. In dit artikel hebben wij de voordelen voor het lichaam op een rijtje gezet.

Nog meer motivatie nodig? Bekijk deze Netflix docu’s die je motivatie geven voor een gezonde levensstijl.

‘Create a body that feels good on the inside not one that only looks good on the outside’

Lees ook

Fit lichaam: het verschil tussen jouw uiterlijk en je goed voelen van binnen

Inspirational talk #3 - De invloed van een gezonde levensstijl

Fit lichaam: het verschil tussen jouw uiterlijk en je goed voelen van binnen

Fit lichaam: In 3 stappen werken naar sterke buikspieren