Hier is het dingetje wat betreft bananen. Ze hebben een vrij goede reputatie in de healthy food wereld. Ze zijn namelijk hoog in kalium, bevatten veel vezels en magnesium en dit alles draagt bij aan minder vermoeid zijn en een gezonder hart. Maar dat is maar 1 kant van het verhaal.

Zuurtegraad

 

Bananen lijken het meest ideale fruit om ’s ochtends in je haast even snel te pakken en te eten. Maar als je wat verder kijkt dan de punten hierboven, leer je dat als je ze apart (zonder iets anders) eet, ze eigenlijk niet zo’n beste optie zijn. Ze bestaan namelijk voor 25% uit suiker en bevatten redelijk wat zuur. Zonder je bananen ontbijt uit te balanceren met gezonde vetten, winnen de nadelen – de pieken in je bloedsuikerspiegel en een verhoogd zuur level-, het van de gezondheidsvoordelen.

 

Waarom is de zuurtegraad van de banaan nou iets om rekening mee te houden? Omdat bananen zuur bevatten, zorgen ze ervoor dat je het niet zal redden tot de lunch. Ze geven je in de ochtend een flinke boost, maar daarna voel je je moe en hongerig. Klinkt dit bekend? Dit is namelijk hetzelfde gevoel dat je krijgt na een sugar-rush. Ze zeggen niet voor niks dat bananen de snoepjes van de natuur zijn.

 

Wanneer je suiker –in welke vorm dan ook- eet, start het een fermentatieproces in je lichaam. Eenzelfde soort proces als bij het maken van bier en wijn. De suikers veranderen hierdoor in zuur en alcohol en dit verstopt je spijsverteringsstelsel.

 

Als je je energiek wil voelen, op de lijn wilt letten en cravings wilt voorkomen, kun je het best je bananen niet “los” eten en nooit na een maaltijd. Het zal je bloedsuikerspiegel doen pieken en stoomt je klaar voor cravings, vermoeidheid, gewichtstoename en meer..

De oplossing

 

Bananen liefhebbers niet getreurd. Je kunt nog steeds bananen eten. Je hoeft ze alleen maar te combineren met gezonde vetten, specerijen of kruiden die de zuren neutraliseren, de metabolisatie van de suikers vertragen en een insuline piek voorkomen. Hierdoor krijg je eveneens een veel voedzamer en gezonder ontbijt, waarmee je energiek en zonder cravings tot de lunch kunt door gaan. Maar waar kun je je banaan dan het beste mee combineren? Combineer je bananen met notenboter, kokosnoot boter, chia, hennep, lijnzaad, kokosolie, kaneel(!) en bijvoorbeeld kurkuma. Je groene smoothies kun je dus gewoon blijven maken, even als die boterhammen met pindakaas en banaan.