BMI is een afkorting voor Body Mass Index. Door middel van een som met je lengte en je gewicht krijg je een getal en dat is jouw BMI. Dit getal geeft aan of je ondergewicht, een gemiddeld gewicht of overgewicht hebt. In dit artikel leggen we je uit wat je BMI zegt over jouw gezondheid. Want is het wel echt zo dat een getal aan kan geven hoe gezond jij bent. Ieder lichaam is toch anders? Wat zegt je BMI over jouw gezondheid? Zegt je BMI eigenlijk wel iets over je gezondheid? 

Wat is BMI?

Het BMI staat voor Body Mass Index en is bedacht door de Belg Lambert Quetelet. Hiermee was het gemakkelijk om het percentage mensen met overgewicht voor grote groepen uit te rekenen. Quetelet gaf zelf al aan dat deze rekensom niet geschikt was om te gebruiken voor individuen. Toch wordt het BMI tegenwoordig juist vooral door personen zelf gebruikt in plaats van voor grote groepen.

Hoe bereken en interpreteer je je BMI?

Om je BMI te berekenen doe je:
(je gewicht in kg) / (lengte in m^2) = BMI

Je kunt ook een online tool gebruiken waarbij je je gegevens invult en er vanzelf een getal uit komt rollen. Gebruik bijvoorbeeld deze van het voedingscentrum.

Alles tussen de 18,5 en 24,9 wordt gezien als een normaal gewicht. Onder de 18,5 is ondergewicht, erboven is overgewicht.

Wat zegt je BMI?

Uit onderzoek is gebleken dat je BMI wel degelijk iets over je gezondheid zegt. Namelijk dat mensen met een BMI van onder de 18,5 of boven de 30 (obese) inderdaad een grotere kans hadden op chronische ziekten en uiteindelijk de dood.
Het BMI zegt dus iets over je gezondheid in de letterlijke zin van het woord: over hoe groot de kans is dat je ongezond bent of wordt. Maar het is natuurlijk geen goede manier om uit te rekenen hoe gezond jouw gewicht is als je tussen de 18,5 en 25 valt. Een klein iemand met heel veel spieren zal waarschijnlijk een hoog BMI hebben, terwijl hij zich fitter voelt dan menig persoon met een BMI van 20 die nooit sport.

Duss…..

Gebruik het berekenen van je BMI dus als tool om in te schatten hoe gezond jouw gewicht is. Wat ons betreft moet je je niet laten beïnvloeden door een getal: voel jij je goed en wordt je blij van wat je in de spiegel ziet? Dan ben je lekker bezig, ga zo door.

Heb je toch besloten dat het tijd is om er een paar kilo’s vanaf te zweten? Met deze 5 tips gaat jou dit makkelijk lukken. Heb jij een hekel aan diëten omdat je constant honger hebt? Dan is dat niet terecht. Afvallen zonder honger lijden kan namelijk ook gewoon!