Denk je weleens, vandaag ga ik beginnen met een nieuwe gewoonte? Of misschien heb je een aantal taken op je to do list staan die nog afgewerkt moeten worden. Vol enthousiasme begin je aan de eerste taak of start je met aanleren van een nieuwe gewoonte. Waarom beginnen we vaak ergens vol enthousiasme aan, maar kunnen we het vervolgens niet volhouden?


Wat maakt nieuwe gewoontes volhouden lastig?

1. We vergeten het

Je stelt jezelf een doel en wil die graag volhouden. ’s Ochtends vroeg geef je jezelf een opdracht om bijvoorbeeld meer water te drinken. Je zet voor jezelf een grote kan met water op tafel en de dag kan beginnen. Gedurende de dag vergeet je dat er nog water in de kan zit. Oeps! het gevolg is dat je totaal gedehydrateerd bent en dat komt omdat je te weinig gedronken hebt.

2. We stoppen er meteen mee als het vervelend wordt

Tijdens het oppakken van je taken krijg je veel tegenslagen, of het doel dat je aan het eind van de maand wilde halen is niet bereikt. Hierdoor is het moeilijk om te blijven volhouden. Al snel denk je: “Dan stop ik er helemaal mee!”. Zonde, door even door te zetten en naar oplossingen te zoeken bereik je veel meer. Door wél vol te houden, bouw je zelfvertrouwen op en krijg je een positief gevoel.

3. Afleiding

Tegenwoordig zijn wij super snel afgeleid. Ben je net lekker bezig, krijg je een berichtje op Whatsapp. Vervolgens ga je toch even kijken wie dat zou kunnen zijn. Als gevolg ben je de focus kwijt en moet je de concentratie weer vinden. Afleiding kan van alles zijn. Een collega die even een praatje wil maken of je ziet op social media allemaal interessante berichten. Al snel gaan uren voorbij en heb jij niet kunnen doen wat je voor die dag gepland had staan.

Een enkele keer iets vergeten kan geen kwaad. Onthoud wel dat de persoonlijke doelen die je voor jezelf hebt gemaakt je kunnen helpen groeien en ontwikkelen. Ondanks de drie punten hierboven wil ik graag het advies geven, geef niet op!

Lees ook

Dit zijn de 3 redenen dat mensen nieuwe gewoontes niet volhouden

Waardeer je eigen eigenschappen #1 Doorzettingsvermogen

Dit zijn de 3 redenen dat mensen nieuwe gewoontes niet volhouden

Met deze hacks behaal jij voortaan wel je doelen!