Er staat weer een nieuwe werkweek op je te wachten. Nieuwe kansen, nieuwe projecten. Maar krijg je ook echt datgene af wat je moet doen? Of staan je collega’s al weer aan je bureau met extra werk, nieuwe vragen en alle mogelijke manieren om je van je werk te houden? Hoe lekker zou het zijn om even een half uur of langer geconcentreerd verder te werken? We geven je een paar tips die je kunnen helpen om je beter te concentreren.

Tips om je beter te kunnen concentreren


1. Weg met omgevingsruis

Voor heel veel mensen kan dit soms lastig zijn. Maar echt, zet je email uit, geen WhatsApp. Zet je telefoon uit.

2. Zorg voor een goede werkomgeving

Je werkplek kan veel verschil maken voor je focus. Zorg dat je werkplek ook prettig is om te werken. Probeer deuren of een trapgat waar (vaak) mensen langs komen te vermijden.

3. Weet wat je moet doen

Misschien is dit wel een inkopper. Maar hoe vaak ben niet het eerste half uur van de dag bezig om uit te zoeken wat je eigenlijk die dag gaat doen? Zorg dat je dat op orde hebt, dan begin je namelijk al meteen met een hele goede start!

4. Ken je apparatuur

Niets is vervelender dan vlak voor je werk er achter komen dat je net wat bestanden mist, een programma niet werkt of je op een plek zit waar de wifi niet goed is. Zorg dat je vooraf je spullen op orde hebt. Je laptop/PC/Mac en bereid je voor op een geconcentreerde werkdag. Dit geldt overigens ook voor bijvoorbeeld schrijfpapier, aantekeningen en printers/scanners.

5. Kleinere subtaken zijn vaak makkelijker en sneller te doen!

In plaats van één groot project zonder echt duidelijk einddoel, knip het op in kleine einddoelen die makkelijker zijn te bereiken.

6. Zet een deadline voor jezelf

Deadlines kunnen vaak voor en tegen je werken. Gebruik deadlines als je werk hebt wat echt in een specifieke tijdsperiode af moet zijn maar makkelijk langer kan duren. Daarmee dwing je jezelf om het onnodige weg te strepen en je met de essentie bezig te houden.

7. Gebruik een keukenwekker of een online versie

Focus je niet op de klok maar op je taak. Zet eventueel een wekker om jezelf uit een werkflow te halen. Hiervoor zou je ook een online versie kunnen gebruiken.

8. Isoleer jezelf

Scherm jezelf af van anderen en ga als een kluizenaar te werk. Praat met niemand voor je werk af is.

9. Heb geduld

Voor je begint met werken, neem gerust even 5 minuten de tijd om in een concentratie-mood te komen. Kijk voor je uit, kom in de flow en begin dan aan je werk.

10. Zet de juiste muziek op

Muziek opzetten werkt altijd goed om in de juiste stemming te komen voor je werk.