Van onze liefde voor koffie maken we geen geheim. Dit heerlijke, sterke, aromatische en opbeurende drankje zorgt bij ons iedere dag wel voor een klein geluksmomentje. Niet alleen bij ons, wat over de hele wereld genieten mensen dagelijks van een cappuccino, espresso, zwarte koffie of een flat white. Nu blijkt, dat koffie ook nog eens heel gezond is. Gelukkig maar, want we zouden ons favoriete bakkie pleur niet willen laten staan. Wat zijn dan precies de gezondheidsvoordelen van koffie?


1. Het geeft je meer energie

Als je moe bent zijn er weinig dingen die je er beter bovenop kunnen helpen dan een kopje koffie. Dat komt natuurlijk door cafeïne, het meest gebruikte stimulerende middel op aarde.

2. Koffie stimuleert vetverbranding

Als je ooit een supplement voor vetverbranding hebt gebruikt, is de kans groot dat er cafeïne in zit. Dat is niet zomaar, want cafeïne is een van de weinige natuurlijke stoffen dat er om bekend staat te helpen bij vetverbranding. Ook is het zo dat cafeïne je spijsvertering een boost geeft.

3. Grote bron aan antioxidanten

Voor een groot deel van de bevolking, dat een standaard westers dieet volgt, is koffie misschien wel een van de meest gezonde onderdelen van hun dieet. Koffie is namelijk zeer hoog in antioxidanten, studies laten zien dat veel mensen meer antioxidanten binnen krijgen door het drinken van koffie dan van groente en fruit. Goed om te weten, voor de mensen die niet zo dol zijn op fruit.

4. Het is gezond voor je hart

Een van de andere gezondheidsvoordelen van koffie, is dat het goed is voor je hart. Zo lang je het drinkt met mate, dus laten we zeggen twee kopjes per dag. Het kan je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Vaak wordt gezegd dat cafeïne je bloeddruk verhoogt, maar het effect hiervan is zo klein dat het snel weer verdwijnt.

5. Het verkleint je risico op kanker

Kanker is een van de grootste doodsoorzaken over de hele wereld. Uit onderzoek blijkt dat koffie je kan beschermen tegen twee soorten kanker: lever en darm kanker. Dit zijn wereldwijd de derde en vierde soort kanker waar de meeste mensen aan dood gaan.

6. Koffie gaat depressie tegen en maakt je gelukkiger

Een depressie is een serieuze mentale aandoening die de kwaliteit van iemands leven ernstig laat dalen. Helaas heeft een groot gedeelte van de bevolking er mee te maken. Alhoewel het zeer lastig is om te behandelen, blijkt dat koffie wel een rol kan spelen in het voorkomen van depressies. Uit een onderzoek van Harvard blijkt namelijk dat vrouwen die 4 of meer kopjes koffie per dag drinken, 20 % minder kans hebben om depressief te worden.

7. Het beschermt je tegen alzheimer en dementie

Alzheimer is helaas een veelvoorkomende ziekte en wereldwijd de grootse oorzaak van dementie. Het komt voornamelijk voor bij mensen boven de 65 en er is helaas nog geen geneesmiddel bekend. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om het te voorkomen. Gezond eten, veel sporten en ook het drinken van koffie kunnen je er tegen beschermen. Uit dit onderzoek blijkt dat koffiedrinkers 65% minder kans op Alzheimer hebben.

Zo zet je de lekkerste koffie

Oke, dat koffie gezond is weten we nu wel! Maar dat is natuurlijk niet de enige reden waarom we het drinken. Het is ook super lekker! Ten minste,  als je goede koffie hebt. Om thuis lekkere koffie te zetten, moet je goede bonen in huis halen. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je een goed apparaat hebt. Een koffiezetapparaat met bonen komt in verschillende soorten en maten voor. Ook de prijzen kunnen nogal verschillen. Maar met een goed koffiezetapparaat zet je koffie als nooit tevoren!