Nederlanders drinken doordeweeks gemiddeld 4,2 kopjes koffie per dag. Dit is best veel aangezien koffie helemaal niet zo gezond voor je lichaam is. Tuurlijk kan een bakkie best lekker zijn, maar veel mensen zijn er verslaafd aan en zijn voor hun eerste kopje niet aanspreekbaar. Doe daarom eens een koffie detox! Lees hier waarom afkicken van caffeine een goed idee is en wat het met je doet.

Afkicken van caffeine

Uit onderzoek is gebleken dat het afkicken van caffeine echte afkickverschijnselen met zich mee kan brengen. Hoewel deze bijwerkingen niet gevaarlijk zijn is het wel goed om er op voorbereid te zijn. Bijwerkingen van een caffeine detox kunnen zijn:

  • Oververmoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Depressieve gevoelens

Klinkt niet echt als een pretje. Gelukkig zijn er manieren hoe je dit proces gemakkelijker en zonder al te veel last van deze verschijnselen kunt doorkomen.

Afkickverschijnselen verminderen en voorkomen

Je kunt je afkickverschijnselen van caffeine flink verminderen door de volgende adviezen op te volgen.

  • Stop niet van de een op de andere dag met koffie drinken. Bouw het langzaam af, afhankelijk van hoeveel caffeine je dagelijks binnenkreeg.
  • Zorg ervoor dat je goed slaapt. Het is belangrijk om goed uitgerust te zijn zodat je lichaam die vermoeidheid als bijwerking tegen kan gaan. Sowieso zal een goede nachtrust ervoor zorgen dat je minder geneigd bent om naar het kopje koffie te grijpen. Lees hier tips om je nachtrust te verbeteren.
  • Drink genoeg water. Ookal zit er veel caffeine in koffie, het is nog steeds vocht dat je lichaam binnenkrijgt. Zorg dat je tenminste 250 ml water per dag binnenrkijgt om gehydrateerd te blijven. Dit zal er ook voor zorgen dat je minder last hebt van vermoeidheid en hoofdpijn.

Een caffeïne detox doe je zo

  • Bereid je voor op de bijwerkingen die we hierboven noemden. Ga dus niet koffie drinken omdat je moe bent. Dit is gewoon een reactie van je lichaam dat niet meer gewend is zichzelf wakker te houden, maar daarvoor altijd caffeine uit koffie gebruikte. Ook de hoofdpijn hoort er helaas gewoon bij. Even doorzetten dus!
  • Een caffeine detox is niet compleet door simpelweg geen koffie meer te drinken. Er zijn veel meer producten behalve koffie die ook caffeine bevatten. Denk hierbij aan bepaalde soorten thee, frisdranken en snoep.

Vind je dat je niet verslaafd bent aan koffie? Lees hier nog maar eens na welke signalen erop wijzen dat je dit waarschijnlijk wel bent! Ben je eenmaal van de koffie af dan is het misschien een idee om deze natuurlijke vervangers uit te proberen.