Gluten. Iets wat steeds vaker vermeden wordt. Velen zijn erachter gekomen dat ze na het eten van gluten klachten krijgen zoals maagkrampen, pijn in botten en gewrichten, ongewild gewichtsverlies, een opgeblazen gevoel en ga zo maar door. Tegenwoordig probeert iedereen brood te vermijden vanwege de hoge hoeveelheid, ook omdat gluten minder goed verteerbaar bleken te zijn. Maar komen al deze klachten wel echt van de gluten zelf? Of moeten we eigenlijk iets anders gaan vermijden?
Weet je eigenijk niet zo goed wat gluten nou zijn? Op deze pagina hebben wij het helemaal voor je uitgelegd!
Onderzoek naar de allergische reactie op gluten
Volgens Noorse onderzoekers worden darmklachten na het eten van brood niet veroorzaakt door gluten, maar door fructaan. Tot die conclusie kwamen ze nadat ze volwassenen een week lang een mueslireep lieten eten met gluten, fructaan of niets in verwerkt. De muesli met fructaan verhoogde de score voor prikkelbare-darmsymptomen en opgeblazen gevoel het meest. Tussen gluten en placebo was geen groot verschil merkbaar.
Uitkomst van het onderzoek
De Noorse studie telde 59 volwassen die zichzelf glutengevoelig noemden. Ze aten gedurende een week mueslirepen met 5,7 gram gluten, 2,1 gram fructaan of niets in verwerkt. Dit experiment werd tweemaal herhaald, totdat elke deelnemer (uiteraard blind) elke reep gegeten (en gescoord) had.
Wat is fructaan dan?
Wil je meer leren over granen? Ga dan snel naar dit artikel, waar we alle soorten granen op een rijtje hebben gezet!
Lees ook:
5 lekkere recepten voor glutenvrije maaltijden!
Deze boeken leren je alles wat je nog niet wist over eten!
Je bloedsuikerspiegel in balans; hoe zorg jij dat je altijd energie hebt?