Ontbijten met pap, cornflakes en melk, yoghurt met cruesli of gewoon een simpel havermoutje. Iedereen eet tegenwoordig haast elke dag wel een ander ontbijtje. Simpelweg omdat we gewoon graag wat variatie aanbrengen in ons dagelijkse routine. Maar de vraag is, zijn al deze ontbijtjes wel zo gezond als wij in eerste instantie denken. Freshhh heeft het voor je uitgezocht en dus hier alle feiten op een rijtje. Wat denk jij, havermout beter dan ontbijtgranen?

Soorten ontbijtgranen

Er bestaan vele soorten ontbijtgranen. Iedere keer wordt er wel weer iets nieuws op de markt gebracht. Zo bestaan de welbekende:

  1. Cruesli varianten
  2. Muesli varianten
  3. Cornflakes varianten
  4. Coco pops
  5. Voorverpakte granola
  6. Volkoren graanontbijt (Brinta pap)
  7. Havermout

Misschien missen we er nog een aantal maar dit zijn er in ieder geval al heel wat. Niet al deze soorten granen zijn even gezond. Veel ontbijtgranen bestaan dan ook voor een groot deel uit suikers terwijl er juist op de verpakking wordt aangegeven hoe gezond het wel niet is. Vaak worden we dan ook wel misleid. De consumentenbond schetst dan ook dat er in veel van deze ontbijtgranen toegevoegde suikers zitten. Dit zijn ook wel de overbodige suikers, suikers die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Het wordt in de meeste gevallen alleen toegevoegd om het lekkerder te maken. Als het om toegevoegde suikers gaat hebben we het over rietsuiker, honing, appelconcentraat, zoetstoffen etc.

Onderscheid tussen suiker

Het lichaam zit zo in elkaar dat het geen onderscheid maakt als het gaat om suikers. Zo denken veel mensen dat wanneer er alleen honing is toegevoegd, dit minder slecht is. Niks is minder waar dan dat. Suiker betekent suiker voor het lichaam en honing is dan niet opeens beter dan rietsuiker.

Langzame en snelle suikers

Wel maakt het lichaam onderscheid tussen snelle en langzame suikers. Bij snelle suikers kan je dus denken rietsuiker dat zit opgeslagen in een voorverpakte cruesli. Dit wordt dan ook direct in het bloed opgenomen. Er bestaat bij deze vorm van voeding geen tijd om uitgebreid aan de slag te gaan het te verteren. Dit in tegenstelling tot langzame suikers. Deze werken juist andersom en nemen dus wel uitgebreid de tijd de voedingsstoffen van een product op te nemen. Een stuk gezonder.

Voedingswaardes van havermout

50 gram havermout bevat gemiddeld

  1. 194 kcal
  2. 6,7 gram eiwit
  3. 2,3 gram suiker

Voedingswaardes van simpele ontbijtgranen

50 gram simpele ontbijtgranen, cruesli, bevat gemiddeld

  1. 219 kcal
  2. 3,5 gram eiwit
  3. 12 gram suiker

50 gram simpele ontbijtgranen, muesli, bevat gemiddeld

  1. 193 kcal
  2. 5,1 gram eiwit
  3. 7,4 gram suiker

Hieruit kan gesteld worden dat simpele ontbijtgranen als cruesli en muesli ongezonder zijn dan pure havermout. 50 gram muesli bevat dan wel het minst aantal kcal maar dat is niet waar het altijd om draait. Het draait met name om het aantal toegevoegde suikers, aantal eiwitten die een product gezond maken en hoe lang jouw lichaam erover doet voedingsstoffen op te nemen.

Hopelijk ben jij na het lezen van dit artikel nu iets wijzer geworden. Misschien vind je het nu wel lekker om je eigen homemade granola te maken. Door het zelf te bereiden weet jij exact hoeveel honing, agavesiroop, ahornsiroop of extra suiker eraan toegevoegd is.

Bekijk ook

Havermout beter dan ontbijtgranen? Wij zochten het uit!

Een lekker en voedzaam kurkuma havermoutje

Havermout beter dan ontbijtgranen? Wij zochten het uit!

Blauwe bessen speltwafels om je dag feestelijk te starten