Als je houdt van lekker en gezond koken, gaat er niets boven het toevoegen van wat verse, zelfgekweekte kruiden aan je recepten om een beetje smaak toe te voegen. Het geeft je gerecht net dat extra beetje smaak. Heb je geen (grote) tuin? Geen nood, je kunt tegenwoordig een heleboel kruiden eenvoudig in je eigen vensterbank kweken. Met deze tips heb jij het gehele jaar lang een prachtige kruidentuin in huis, met heerlijke verse ingrediënten om je gerechten mee op smaak te brengen.

Licht

Wanneer je je kruidentuin in je keuken wilt maken, moet je er in eerste instantie voor zorgen dat er voldoende licht naar binnen valt. De ideale hoeveelheid licht voor vegeterende kruiden is 18 uur per dag (ofwel zonlicht of kunstmatig licht).

Bodem

Sommige kruiden groeien beter in arme grond. Dit komt omdat er tijd nodig is om de essentiële olie in de planten te ontwikkelen. Het is deze olie die zo geweldig smaakt. Je hoeft je planten niet direct te voorzien van een arme bodem, maar zorg ervoor dat je ze niet overvoert tot het punt waarop ze te snel groeien.

Voeding

Je wilt niet dat je kruiden te snel groeien.  Maar ze hebben toch wel iets van voeding nodig.  Voed daarom je planten met een biologische vloeibare voeding op halve kracht, ongeveer elke tien dagen.

Water

Als je je kruiden water geeft, is het belangrijk niet teveel te geven, omdat de wortels anders kunnen rotten. Zorg dat je potje drainage gaten heeft in de bodem. Ideaal zou je ook een centimeter grind onderin moeten doen, zodat het water goed weg kan lopen. Geef je kruiden water, totdat je een beetje water uit de bodem ziet komen. Hierna stop je.


Deze kruiden zijn ideaal om in je vensterbank kweken:

  1. Basilicum
  2. Kervel
  3. Laurier
  4. Bieslook
  5. Peterselie
  6. Oregano
  7. Rozemarijn
  8. Dragon
  9. Salie

Meer informatie over kruiden vind je in de Klingel kruidengids.

Lees hier hoe je ook je eigen moestuin op je balkon kunt maken!