In deze koude dagen kunnen we allemaal wel wat voorjaarszon gebruiken, want laten we eerlijk zijn als we al een aantal zonnestralen krijgen te zien worden we al een heel stuk vrolijker. Door de kou die blijft, onderschatten vele van ons de voorjaarszon. De kracht van de zon is namelijk sterker dan wij denken.
Bescherming tegen de voorjaarszon
De temperaturen in het voorjaar zijn dan misschien minder in vergelijking met het hartje zomer, maar dat maakt de zonnestralen niet minder actief. Eigenlijk is het ook op licht bewolkte dagen raadzaam om je huid goed te beschermen tegen schadelijke invloeden. Veel huidspecialisten raden daarom aan om het hele jaar door gebruik te maken van een goede zonnecrème. Tegenwoordig kan dit ook gecombineerd zijn met een dagcrème of bodylotion, om alle ontblote delen van het lichaam goed te beschermen. Over het algemeen wordt het gezicht, decolleté en handen het meeste blootgesteld aan de zon. Daarom moet een zonnecrème op het huidtype en de buitenactiviteiten worden afgestemd om overgevoeligheden te voorkomen.
Onzichtbare UVB stralen
Ultraviolet B stralen (UVB) van de voorjaarszon zijn net zo intensief als de rest van het jaar. Ook zijn deze stralen onzichtbaar voor het menselijk oog en dringen ze diep door in de huid. UVB stralen veroorzaken zonnebrandschade.
Schadelijke UVA stralen
UVA stralen dringen dieper door in de huid dan UVB stralen en kunnen langdurende schade aanrichten. Dit kan vervolgens leiden tot onherstelbare cel schade, een zwakkere huidbarrière en rimpels.
Bedrieglijke temperaturen
Op dagen met wisselende bewolking kan het lijken alsof zonnecrème een overbodige luxe is. Dit is niet het geval. De voorjaarszon is misschien niet heet, maar het is echt wel raadzaam om ook op bewolkte dagen zonnecrème te gebruiken.
Kans zonnebrand
De milde temperaturen van de voorjaarszon kunnen net zo goed zonnebrand veroorzaken. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich hier bewust van worden. Zonnebrand gaat niet alleen gepaard met gloeiend hete zonnestralen en is niet altijd gelijk zichtbaar. Voldoende zonbescherming met hoeden, parasols en zonnecrème verkleint de kansen op zonschade.
Omdat veel mensen zich niet goed bewust zijn van de invloeden van de UVA en UVB stralen, gebruiken ze onregelmatig zonnecrème. Sluimerende risico’s komen daarom pas jaren later aan de oppervlakte. Het resultaat van nalatigheid op het gebied van zonbescherming.
Lees ook:
Net een lekker bruin kleurtje? Met deze tips blijft het langer zitten!
8 dingen die jij niet wist over zonnebrand, die je wel zou moeten weten!
Laat je huid weer stralen met dit all natural avocado gezichtsmasker