Vaak willen veel mensen afvallen omdat ze ontevreden zijn over hun lichaam of dat ze zich er zelfs deels voor schamen. Als je dit negatieve lichaamsbeeld hebt zorgt dat voor veel stress en het is vaak geen goede motivator. Het gaat er om dat je schoonheid in een breder perspectief kunt plaatsten. Hier zijn 5 tips om op een gezonde manier naar je eigen lichaam te kijken.

1. Richt je aandacht op de dingen die je mooi vindt aan jezelf en accepteer de imperfecties

Uit allerlei onderzoeken komt naar voren dat vrouwen met en zonder overgewicht ontevreden zij met hun lichaam. Zij kijken anders naar zichzelf dan vrouwen die wel tevreden zijn over hun lichaam. Tevreden vrouwen richten zich meer op de lichaamsdelen en eigenschappen die ze mooi vinden aan zichzelf. Ontevreden vrouwen daarin tegen kijken vooral naar wat ze minder mooi vinden aan zichzelf.

Hoe kan je dit leren?

Mensen die meer kijken naar wat ze mooi vinden aan hun lichaam worden meer tevreden met hun lijf. Dit geldt ook voor mensen die zichzelf te zwaar vinden. Je kunt dit oefenen door bijvoorbeeld voor de spiegel te gaan staan en nieuwe kijkpatronen te ontwikkelen. Kijk eens een keer naar wat je mooi vindt aan jezelf in plaats van dat je kijkt naar wat je niet mooi vindt. Op die manier ga je ook lekkerder in je vel zitten. Wel is het belangrijk om te weten dat het tijd kan kosten om nieuwe kijkpatronen te ontwikkelen. Je bent namelijk gewend om op een bepaalde manier naar jezelf te kijken.

2. Waardeer je lichaam om wat het voor je doet in plaats van hoe het eruit ziet

Een ander belangrijk punt is dat je je lichaam leert waarderen en kijkt naar wat je er allemaal mee kunt. Het lichaam doet namelijk veel voor ons en geeft ons veel vrijheid. Dankzij je lichaam kun je bijvoorbeeld lopen, reizen of fietsen. Geniet er daarom van!

3. Richt je op een brede opvatting over wat mooi is

Waardeer anderen om de eigenschappen die diegene heeft, in plaats van de uiterlijke kenmerken. Dit geldt natuurlijk ook zeker voor jezelf. Sommige mensen die zich ongelukkig voelen over hun lichaam vergeten namelijk nog wel eens wie ze allemaal zijn. Denk dan aan:

  • Een liefdevolle moeder
  • Iemand die zich voor anderen inzet
  • Een gepassioneerde muziekliefhebber – et cetera.

4. Leer om met een kritisch oog naar afbeeldingen in de media te kijken

Tegenwoordig zijn heel veel afbeeldingen in bepaalde bladen aangepast of gefotoshopt. Kijk daarom met een kritisch ook naar afbeeldingen die je voorbij ziet komen. Niet alles is namelijk zo perfect en mooi als dat het daadwerkelijk eruit ziet.

5. Zorg goed voor jezelf door te ontspannen, te sporten en gezond te eten

Als je vet wilt verliezen geeft het je veel minder druk als de motivatie is om goed voor jezelf te willen zorgen dan dat je het doet om geaccepteerd te worden.

Daarnaast heb moet je je realiseren dat je geen controle hebt over of anderen je wel aantrekkelijk genoeg vinden. Dit begint bij jezelf. Wel kun je er voor kiezen om goed voor jezelf te zorgen en je ook te richten op de dingen die je mooi vindt aan jezelf. Je eigenlijk mening is immers het belangrijkste!


Lees ook:

Zo leer ook JIJ van jezelf te houden Column

Ik dacht: Hoe dunner, hoe gelukkiger! Column

Ik dacht dat ik niet leuk genoeg was, want geen enkele man wilde een relatie. Column