Ben jij nou de echte koffie-fanaat? Dat kunnen we allemaal erg goed begrijpen. Er zijn veel verschillende soorten koffies en er zit altijd wel eentje bij die je hartstikke lekker vindt. Maar toch is het niet heel erg goed voor je gezondheid als je veel koffie drinkt. Er zit namelijk cafeïne in koffie dat een (soms vervelend) effect kan hebben op je gezondheid. Maar hoeveel cafeïne zit er dan in een kopje koffie? Dat hebben wij voor je uitgezocht.
Koffie komt in allerlei soorten en maten
Er zijn ontzettend veel verschillende koffies te vinden die allemaal weer een andere samenstelling hebben. Logischerwijs zitten er dus ook verschillende hoeveelheden cafeïne in koffies. Maar welke soorten koffie zijn er eigenlijk? We hebben het hier niet over soorten koffiebonen, maar wat er verder nog in de koffie wordt toegevoegd waardoor er andere verhoudingen ontstaan. De basis van een koffie soort is vaak espresso. Deze is vrij sterke koffie en bitter van smaak. Zodra je er nog extra heet water bij doet heb je een americano. Deze naam is ontstaan toen de Amerikaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog extra water bij de Italiaanse espresso gingen toevoegen. Voeg je melk toe aan je zwarte koffie? Dan krijg je weer een hele andere reeks koffies. Je bent vast bekend met cappucino, latte, flat white en een latte macchiato. Al deze soorten hebben met elkaar gemeen dat er melk en/of melkschuim is toegevoegd. Het is de verhouding melk en koffie dat maakt dat het allemaal verschillende koffies worden.
De hoeveelheid cafeïne verschilt per soort koffie
Omdat er zoveel verschillende manieren zijn om koffie te zetten, kun je je vast ook voorstellen dat de cafeïne hoeveelheden uiteenlopen. Een kopje filter koffie van 125 ml zal ongeveer 56 tot 85 milligram cafeïne bevatten, afhankelijk van waar je de koffie vandaan hebt. Hetzelfde geldt voor instant-koffie. Espresso is sterker dan ‘gewone’ koffie en bevat net wat meer cafeïne, namelijk 67 mg per kopje. Je kunt je dan ook voorstellen dat het voor de cappuccino, latte, latte macchiato en flat white uit maakt welke soort ‘basis’ koffie je gebruikt. Daarnaast heb je natuurlijk ook decaf koffie, koffie zonder cafeïne. Maar wist je dat die naam eigenlijk niet helemaal klopt? Ook decaf-koffie bevat namelijk een klein beetje cafeïne. Meestal zit er in decaf-koffie toch nog zo’n 2,6 mg cafeïne. Deze hoeveelheid is echter zo klein dat je daar weinig tot geen effect van zal voelen en het dus een betere keuze is als je veel last hebt van het effect van cafeïne.
Hoe zet je de verschillende soorten koffies?
Maar hoe zet je nou zulke lekkere koffie? Dat kun je doen met de prachtige nieuwe espressomachine: Saeco Xelsis Suprema. Dankzij de slimme technologie van dit apparaat kun je de lekkerste koffies zetten. Er zijn namelijk 22 verschillende drankvariaties die je zelf kunt aanpassen. Deze volautomatische espressomachine is van het merk Saeco dat al sinds 1981 bestaat.
Saeco staat voor authentieke Italiaanse koffiebeleving en zorgt ervoor dat al hun apparaten hier goed op zijn afgestemd. Je kunt zelf koffiebonen aanschaffen en deze in je apparaat doen. Met de innovatieve BeanMaestro-technologie kun je de instellingen op je apparaat aanpassen op het type koffieboon. De CoffeeMaestro zorgt er dan weer voor dat je het juiste smaakprofiel kan kiezen: zoet en romig (delicato), gedurfd en rijk (Forte) of intens en vol (intenso). De Saeco Xelsis Suprema is zeer makkelijk in gebruik en heeft zelfs nieuwe schoonmaakfuncties die ervoor zorgen dat jouw espressomachine altijd de beste koffie kan zetten. Kies je boon, kies je soort koffie en geniet van één van de lekkerste kopjes koffie die je zelf in huis kunt zetten.