Je kent het wel: na het avondeten plof je op de bank neer, maar een half uur na het eten krijg je alweer honger. Alhoewel dit een bekend verschijnsel is, betekent dit niet altijd dat je voedsel nodig hebt. Het kan namelijk ook andere oorzaken hebben. Wij zochten uit hoe het zit.


Te weinig drinken

Wanneer je net een flinke maaltijd op hebt en vervolgens toch weer honger krijgt, is het aan te raden om eerst een paar flinke glazen water te drinken. Dorst en honger worden in hetzelfde hersendeel gereguleerd, dus wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt kunnen je hersenen dit vertalen naar een hongergevoel, terwijl er eigenlijk sprake is van uitdroging.

Stress

Wanneer je gestrest bent, wordt er door je lichaam een grote hoeveelheid van het hormoon cortisol afgegeven, dit is hetzelfde hormoon dat wordt afgegeven wanneer je bloedsuikerspiegel te laag is. Het signaal dat dit hormoon afgeeft is dat je lichaam meer energie nodig heeft. Een drang naar eten bij stress kan ook een emotionele reactie zijn, doordat eten een gevoel van comfort geeft.

Premenstrueel syndroom

Het premenstrueel syndroom (PMS) verwijst naar de klachten die je kunt krijgen vlak vóór je menstruatie. Doordat de hormonen door je lichaam gieren, kun je bijvoorbeeld last krijgen van gevoelige borsten, maar ook van een onstilbare honger. Het kan leiden tot een extreem verlangen naar eten met vetten en koolhydraten.

Medicatie

Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en corticosteroïden, kunnen invloed hebben op de stofwisseling en de hongersignalen van je lichaam. Als je bent aangekomen nadat je bepaalde medicijnen bent gaan nemen, kan het zijn dat het medicijn de oorzaak is. In dit geval is het belangrijk om je huisarts te bezoeken voor advies.

Zoetigheden

Naast dat zoetigheid, zoals chocola en snoep, er niet voor zorgt dat je een verzadigd gevoel krijgt, kan het er ook voor zorgen dat je hongergevoel verstoort wordt. In frisdrank en andere zoetigheden zit veel fructose, waardoor je hersenen voor de gek gehouden worden en nog meer zin in eten krijgen.

Onvoldoende groente

Wanneer je te weinig groente eet, ontstaat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B. Hierdoor kan het zijn dat je maag wel vol zit, maar door het tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijg je nog steeds een hongerig gevoel. Het Voedingscentrum adviseert om per dag minimaal 250 gram groente te eten, daarbij is het ook belangrijk om te variëren.

Overactieve schildklier

De schildklier maakt normaal hormonen aan die de stofwisseling en het energiegebruik in je lichaam regelen. Wanneer je schildklier overactief is kan dit voor veel verschillende symptomen zorgen, zoals het toenemen van je eetlust.

Diabetes

Aanhoudende honger kan een teken van diabetes zijn. Wanneer diabetes niet behandeld wordt, zorgt het ervoor dat glucose in het bloed blijft, in plaats van dat het naar je lichaamscellen gaat die glucose als energiebron gebruiken. Hierdoor kun je je moe en hongerig voelen.

Lees ook

Heb je een hongerig gevoel na het eten? Dit kan de oorzaak zijn

Zo kan je ondanks coronastress toch gezond eten

Heb je een hongerig gevoel na het eten? Dit kan de oorzaak zijn

Zo kan je weten of je orthorexia hebt

Heb je een hongerig gevoel na het eten? Dit kan de oorzaak zijn

Tips over hoe je kan afvallen door anders te eten