Je huid krijgt veel te verduren tijdens de koude winter dagen. Het komt in aanraking met temperatuurwisselingen, een droge lucht en veel kou. Het kan dus echt wel wat extra bescherming gebruiken. In de wintermaanden merk je vaak dat je gezicht wat uitdroogt en misschien zelfs wel gaat schilferen. Dit kan gevolgen hebben zoals droogtelijntjes, irritaties en er kunnen daardoor zelfs puistjes ontstaan. Maar hoe kun je je huid nou het beste beschermen tegen deze kwaaltjes? Wij vertellen je wat de beste huid verzorging is tijdens deze wintermaanden!


Droge lucht

Doordat ze luchtvochtigheid binnen en buiten veel lager is dan in de zomermaanden, droogt onze huid veel sneller uit. Een droge huid is erg kwetsbaar en het voelt niet lekker aan. Het begint te trekken en het krijgt een andere kleur. Tijdens de winter maanden proberen we ons zo warm mogelijk aan te kleden Hierdoor is de huid ook meer bedekt en wordt het dus minder blootgesteld aan de open lucht. Hierdoor kan de huid wat minder fris aanvoelen.

Extra veranderingen

Ook de stofwisseling veranderd op het moment dat de winter aanbreekt. Dit wordt veroorzaakt door een te kort aan vetten in de huid door de droge lucht, en omdat de talgklieren minder effectief zijn bij lagere temperaturen. Hierdoor is het vette beschermlaagje van de huid bijna helemaal weg. Dit gebeurd als eerste in je gezicht en op je handen.

Verzorging

Je huid moet natuurlijk goed verzorgd worden, en in elk seizoen is daar een andere manier voor nodig. Wij hebben een aantal tips voor de huid verzorging van de wintermaanden.

  • In de wintermaanden is het belangrijk dat de huid van voldoende vetten word voorzien. Een droge huid is minder vet, en heeft dus minder bescherming. Naast de normale verzorging van de huid is het dus ook belangrijk om een vette crème te gebruiken. Kies voor een crème die Vitamine B bevat. Vitamine B zorgt er namelijke voor dat er meer en beter vocht wordt vastgehouden in de huid. Zorg ook voor een goede nachtcrème. In de nacht neemt de huid namelijk alle voedende stoffen veel beter op dan overdag.
  • Vermijd een heet bad of douche. Warmte droogt de huid uit en hierdoor zullen er minder vetten in de huid zitten. Douche dus met een normale (lauwe) temperatuur. Tijdens het douchen kun je het beste een milde zeep gebruiken. Dit helpt tegen het uitdrogen van de huid.
  • Beweeg en sport genoeg. Dit soort voor een goede doorbloeding in het lichaam, en dus ook in de huid. Een goede doorbloeding zorgt ervoor dat je de mineralen, vitamines en de aminozuren snel kan opnemen en transporteren in verschillende huidlagen.
  • Verder is het heel belangrijk om genoeg water te drinken. Dit hydrateert de huid en dat zorgt ervoor dat je gezicht elastische blijft.

Wintersport

Tijdens de wintersport moet je extra goed opletten met de huid verzorging. Het is namelijk belangrijk dat je dan GEEN vochtinbrengende crèmes gebruikt. Het komt bijna niet voor, maar het kan voorkomen dat de laag op je huid bevriest. Gebruik tijdens de wintersport speciale crèmes met een bescherming tegen de zon. Zorg niet alleen goed voor je gezicht, maar ook voor je lippen, oren en neus. Ben je klaar met skiën en ga je wat anders doen? Zorg er dan voor dat je de crème er goed afhaalt. Hierdoor kan je huid daarna weer normaal ademen.


Lees ook:

Door deze manieren leer jij meer water te drinken!

Wat voor huid type heb jij? Werk met de seizoenen!

Tips voor gezond en prachtig glanzend haar!