Iedereen kent dat gevoel wel. Ik voel me alleen en heb even geen idee hoe en met wie ik contact wil zoeken. Je trekt je terug en voelt je misschien mentaal niet helemaal chill. Dat is niet erg en iedereen heeft dit wel eens. Toch kan het behoorlijk vervelend zijn. Daarom hebben wij 6 tips voor je op een rijtje gezet wat je kunt doen als je je alleen voelt. 

1. Dit is niet voor altijd

Hoewel het op dit moment misschien niet zo voelt, is het belangrijk om te beseffen dat dit gevoel niet voor altijd is. Het is normaal dat je je de ene dag wat beter voelt dan de andere dag. Erkennen dat je je even alleen voelt maar dat dit tijdelijk is kan helpen dit gevoel te accepteren. Laat dit gevoel er zijn, rol jezelf op in een dekentje op de bank en zet je lievelingsfilm aan. Geef een beetje extra aandacht aan jezelf en begin de volgende dag weer met goede moed.

2. Leg je telefoon even weg

Hoe verslavend social media ook is, het is heel belangrijk om je telefoon even weg te leggen als je je zo voelt. Beelden van alles en iedereen die leuke dingen aan het doen zijn zullen je FOMO alleen maar voeden. Het gevoel van ‘ik voel me alleen’ zal daardoor alleen maar versterken en je wil toch juist dat het beter wordt? Zet je telefoon op stil of het liefst helemaal uit en lees eens een boek, leg een puzzel of ga in bad.

3. Doe iets creatiefs

Door creatief bezig te zijn leid je jezelf lekker af van dat eenzame gevoel. Bovendien ben je iets aan het maken waar je trots op kunt zijn. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van een puzzel, het breien van een sjaal of tekenen. Het gevoel dat je iets hebt gemaakt kan helpen je humeur wat op te fleuren.

4. Ga naar buiten

Ga naar buiten in plaats van je binnen terug te trekken. Hier heb je even andere prikkels dan in de kamer waar je al de hele tijd zit. Let op de kleine dingen om je heen: een glimlach van een tegenligger, babyeendjes in de sloot, een kind dat een kletsverhaal houdt. Even een andere omgeving zal je afleiden van je eenzame gevoel. Wie weet kom je wel een bekende tegen om een kletspraatje mee te maken, of komt er iemand naast je op een bankje in het park zitten met een leuk verhaal. Get out there! 

5. Voorkom stilte

Thuis in doodse stilte zitten zal je geen beter gevoel geven. Zet een achtergrond geluidje op zodat het lijkt alsof er bedrijvigheid en rumoer om je heen is. Hierdoor zul je je wat minder afgesloten van de buitenwereld voelen. Denk bijvoorbeeld aan: een tv programma, podcast, praatradio, muziek, audioboeken. Je hoeft er niet actief naar te luisteren maar het kan je toch een fijn gevoel geven dat er een beetje geluid om je heen is. Heb jij een bepaalde film die je altijd een fijn gevoel geeft? Zet die lekker aan en geniet onbewust van de geruststellende geluiden van je favo film.

6. Er is altijd iemand

Er is altijd iemand die naar je wil of kan luisteren. Is het geen vriend, familie of ouder, dan zijn er professionals die getraind zijn mensen met mentale problemen te helpen. Soms kan een simpel telefoongesprek je hele humeur al veranderen zonder dat jullie de diepte in hoeven te gaan. Of app die ene vriendin waarmee je al lang zou afspreken. Zo plan je leuke dingen om naar uit te kijken en trek je jezelf uit de sleur.

We hopen je zo geholpen te hebben met deze eerste hulp bij ik voel me alleen. Hiernaast zijn positieve affirmaties en mediteren misschien iets voor jou als je hiervoor open staat. Dit klinken misschien als minder praktische tips maar ze kunnen je mentale gezondheid wel degelijk helpen!