Word jij soms ook zo blij van heerlijke geurkaarsen of lekkere bloemen? Dat kan met een reden zijn. Aroma’s kunnen namelijk een sterk positief effect hebben op onze lichaam en geest. Dit wordt dan ook gedaan met aromatherapie. Benieuwd naar wat aromatherapie precies is en waarmee het zou kunnen helpen? Wij leggen het je uit. 


Wat is aromatherapie?

Het bestaat al eeuwenlang: aromatherapie. Waar het vroeger ook al gebruikt werd om bepaalde ziektes en problemen te behandelen, is het ook nu populair voor het bevorderen van de mentale en fysieke gezondheid. Bij aromatherapie wordt je mentale en fysieke gezondheid beïnvloed door aroma’s die voortkomen uit etherische oliën. Dit zijn essentiële oliën die uit planten worden gehaald. Deze geven een bepaald aroma af. Heb jij last van stress, paniekgevoelens en een slecht humeur? Of heb jij vaak een lage concentratie of slaapproblemen? Hoog tijd om dus eens even te kijken naar wat oliën met aroma’s voor je kunnen doen.

Hoe aromatherapie het werkt

Het ruiken van bepaalde geuren kan een aanzienlijke impact hebben op onze emoties en cognitieve toestand. Dit komt doordat aroma’s een medicinale en therapeutische werking hebben op onze geest en lichaam. Niet alleen kunnen we blij worden van lekkere geuren, ook kunnen we aroma’s linken aan bepaalde herinneringen of sferen. Sommige oliën en aroma’s staan erom bekend de gemoedstoestand en concentratie te kunnen verbeteren. Ook bij stress, paniekgevoelens of slaapproblemen wordt aromatherapie gebruikt. Dit vanwege de helende en natuurlijke werking van deze oliën.

Populaire aroma’s

Er zijn veel olieën die voor aroma therapie gebruikt worden.  Zie hier daarom een rijtje met veelgebruikte olieën die sterke aroma’s en een stimulerende werking op de gezondheid hebben:

  1. Lavendelolie: werkt voor slapen en kalmering
  2. Rozenolie: kalmeert en harmoniseert bij stress en paniek
  3. Pepermuntolie: wekt op en verbetert concentratie
  4. Rozemarijnolie: voor mentale en fysieke energie
  5. Citroenolie: verbetert focus
  6. Kamillieolie: werkt rustgevend

Wil jij je mentale en fysieke gezondheid verbeteren? Dan kan het dus een goed idee zijn om te kijken of aromatherapie iets voor jou is. Heb je echter veel last van bepaalde aanhoudende problemen? Aarzel dan ook niet om eventueel een bezoekje langs te huisarts te brengen.

Zie ook

Wat is aromatherapie en hoe werkt het?

Aromatherapie: 5 geuren die je gezondheid stimuleren

Wat is aromatherapie en hoe werkt het?

Yoga Zwolle: vijf heerlijke yogascholen op een rij

Wat is aromatherapie en hoe werkt het?

Simpele tips om (meteen) meer energie te krijgen