Compliment of waardering?

Tegenwoordig een groot ding voor veel mensen. Ik hoor je denken, hoe bedoel je ‘tegenwoordig een groot ding’? Oké, ik zal het even iets verduidelijken. In de tijd van nu merk ik dat iedereen heel erg op en in zichzelf leeft. Steeds een groter deel van de bevolking heeft het heel erg druk met zijn of haar eigen leven. Dat is helemaal niet erg maar daardoor schiet de belangstelling naar een ander en dus het geven van complimentjes óf het uitten van waardering tekort. Heb jij hier wel eens over nagedacht? Grote kans van niet en misschien ga je er dan vanaf nu voor zorgen dat wanneer iemand ook echt een compliment óf waarderingsuiting verdient hem ook krijgt. Het smoesje ‘ik heb het te druk’ is niet meer geldig want het kost je maar een paar seconden. Echt waar.

Wanneer heb jij voor het laatst een compliment gegeven of waardering geuit?

Denk eens heel goed na. Wanneer heb jij voor het laatst een compliment gegeven aan iemand anders? En, kan je het herinneren? Ik moest heel even goed denken maar uiteindelijk wist ik het, gelukkig heb ik mijzelf er niet op betrapt dat het heel lang geleden was…

In mijn ogen zou het eigenlijk beter zijn als het binnen twee seconde in je gedachte zou opspringen. Dit kan jij realiseren door momenten in te bouwen waar je even de tijd neemt om jezelf bewust te zijn van de omgeving op dat moment. Loop je bijvoorbeeld rond op kantoor, ben je te vinden bij je dagelijkse bijbaan of ben je samen met jouw beste vriend(in) probeer dan na te gaan of hij/zij een compliment of waardering verdient. Zo zal het er gegarandeerd in resulteren dat jij vanaf nu elke dag en binnen enkele seconde weet of jij iemand hebt blij gemaakt.

Een complimentje geven wordt zo nu en dan als moeilijk ervaren en wat is eigenlijk het verschil tussen een compliment en waardering?

Tijdens het onderzoek dat ik voor dit artikel uitvoerde stuitte ik op Irith Koster, Psychologe die spreekt over het waarderen van je omgeving. Waardering gaat volgens haar nog net iets dieper dan het geven van een compliment. Het gaat bij het laten blijken van waardering juist om wat de persoon in kwestie voor jou betekent terwijl het geven van een compliment erom gaat ‘wat leuk is om te horen’. Neem bijvoorbeeld, ‘leuke schoenen heb je aan!’.

In een interview dat wetenschapsjournalist Diederik Jekel  samen met haar heeft gehouden wordt duidelijk dat het uiten van waardering niet voor iedereen gemakkelijk is. Zo denken we het vaak wel maar zeggen we het toch liever niet. De reden dat we het niet zeggen is dat de mens op dat moment iets prijs moet geven wat heel kwetsbaar is. Je uit iets wat in jouw persoonlijke gedachte omgaat, het wordt ook wel als intiem ervaren volgens Irith Koster. Hieruit maak ik dus eigenlijk op dat wij intimiteit niet altijd als prettig ervaren.

Toch zouden we over deze drempel heen moeten stappen, toch?

Een mooie bijkomstigheid is dat de onderlinge band, tussen de zender en de ontvanger van een compliment of waardering, wordt versterkt. Het overbrengen zorgt voor een soort besmetting. Het creëert bevlogenheid volgens de onderzoekers Bakker en Demerouti. Bevlogen mensen voelen zich positief, energiek en vitaal. Dit stralen zij uit en heeft dus weer een grote invloed op de directe omgeving. Het kan dan ook eigenlijk wel een sneeuwbaleffect genoemd worden: de energie uit de omgeving rolt steeds door naar de volgende persoon. Een nog mooi extraatje, het uiten van waardering of het geven van een compliment is heel gezond voor de mens!

Laten we elkaar gelukkig maken

Dus….wil jij ook graag samen zijn of werken in een omgeving waar iedereen positief gestemd is? Gooi dan eens het balletje op en stap die ‘moeilijke of hele persoonlijke drempel’ over. Laat zien wat er op dat moment in je hoofd omgaat betreft een ander persoon (positief natuurlijk). Ik durf te zeggen dat iedereen zich daardoor beter in zijn of haar vel voelt.

Van dit onderzoek word ik heel gelukkig, hopelijk jij ook. Wie weet laten we nu vaker waardering blijken óf geven we vaker complimenten. Wedden dat jij ze dan ook terugkrijgt!

Oh ja, vergeet vooral niet dat het belangrijk is om écht gemeende woorden uit te spreken!

“A person who is appreciated will always do more than what is expected”

Lees ook

Inspirational talk #4 – Compliment of toch waardering?

Inspirational talk #1 - Zo geef ik mijn grenzen aan

Inspirational talk #4 – Compliment of toch waardering?

Inspirational talk #3 - De invloed van een gezonde levensstijl