Mensen die een kantoorbaan hebben weten het allemaal: de hele dag op kantoor zitten is allesbehalve goed voor ons. Toch werken er in Nederland meer dan 2 miljoen mensen op kantoor. Niet al te best dus. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om een gezonde werkomgeving te creëren. Dus zit jij opgesloten in een grijs hok of in een kantoortuin, geïsoleerd van de buitenwereld? Lees hier hoe je een gezonde werkomgeving helemaal zelf kan creëren.


Zorg voor genoeg planten

Planten maken het kantoor niet alleen een stuk gezelliger, ze zijn ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid. Planten zorgen voor meer zuurstof, iets wat we zeker wel kunnen gebruiken als we 8 uur lang binnen zitten. Daarbij zorgen planten ook voor een verhoogde creativiteit en productiviteit. Dat wordt hollen naar het dichtstbijzijnde tuincentrum!

Zorg voor voldoende daglicht

Is de enige reden dat jij weet dat het buiten regent omdat je collega net verzopen binnenkomt? Dan zit je wel heel geïsoleerd. Daglicht is nou eenmaal het prettigste licht om in te werken (en de plantjes zullen het ook nodig hebben). Vooral van oude TL-balken worden we doodongelukkig. Probeer dus een lichte omgeving te creëren waarbij het daglicht zoveel mogelijk weerkaatst en zo de ruimte vult. En als het even kan, zorg dat die oude TL-balken de deur uitgaan en creëer licht met LED TL-balken. Goed voor het milieu en de baas z’n portemonnee.

Neem een zitpauze

De hele dag zitten is enorm slecht voor je: ook als je een paar keer per week sport is het belangrijk om ook gedurende je werkdag regelmatig te bewegen. Neem daarom ieder half uurtje even een pauze van het zitten. Dit hoeft niet lang te zijn. Een kopje koffie halen, boodschapje doen of een toiletbezoekje is al genoeg.

Neem een powernap

Zit jij iedere dag rond dezelfde tijd in een dipje? Dan is een powernap dé oplossing. Ondanks dat er in Nederland nog maar weinig bedrijven zijn die het toestaan, is er al meerdere keren bewezen dat dit de meest effectieve manier is om weer fris en fruitig aan de slag te gaan. Het geeft je in ieder geval meer energie dan een kop koffie. Door een powernap vermindert je stressniveau en de productiviteit gaat omhoog. Gelukkig zijn er wel steeds meer bedrijven die een aparte ‘powernap’ ruimte hebben op kantoor. Want zeg nou zelf, zelf heb je toch ook liever dat iemand een half uurtje slaapt en daarna keihard aan de slag kan, dan iemand die een uur lang onderuitgezakt zit.

Lees ook

Zo creëer je een gezonde werkomgeving

6x makkelijke lunch recepten om mee te nemen naar je werk

Zo creëer je een gezonde werkomgeving

5 meditatie oefeningen voor op het werk

Zo creëer je een gezonde werkomgeving

5x gezonde snacks voor op het werk