We hebben het ons allemaal wel eens afgevraagd; kan ik mijn eten beter koken of stomen? Dat we geen magnetron moeten gebruiken is ondertussen wel duidelijk. (Geen idee waar we het over hebben? Lees hier wat het effect van de magnetron op onze voeding is!)
Koken of stomen?
Wanneer we groente, rijst, couscous of aardappelen klaarmaken, kan dit op verschillende manieren. Koken en stomen zijn er twee van. Beide methoden zijn makkelijk en beide methoden zijn gezond, want vitamines en mineralen blijven behouden. Is dan wel een methode beter dan de andere? Ja! Stomen blijkt toch de beste manier te zijn om zo min mogelijk voedingsstoffen te verliezen. Er blijven er nog iets meer vitamines en mineralen behouden dan bij koken. Hoeveel meer is niet exact te zeggen. Dit hangt onder andere af van het product, de bereidingstijd en de bereidingstemperatuur.
Vitamines en mineralen behouden
Gezondheidsnet geeft een aantal tips om meer vitamines en mineralen te behouden bij het koken:
- Snijd groente en aardappelen zo min mogelijk. Vitamines aan de binnenkant kunnen dan minder goed ontsnappen naar het kookwater.
- Gebruik zo min mogelijk water, een bodempje van 1 tot 2 cm is voldoende, en kook niet langer dan nodig.
- Gebruik het kookvocht eventueel om jus of saus te maken.
Lees ook:
Dit is waarom je eigenlijk moet stoppen met het gebruiken van de magnetron!
Deze slechte eigenschappen van sommige groenten wist je nog niet!
Wat voor invloed heeft het eten van groenten op je lichaam, als je wilt afvallen?