De magnetron heeft de Nederlandse keuken verovert. In 2001 was het bezit van dit huishoudelijke apparaat gestegen tot 80 procent van de huishoudens! Tegenwoordig heeft elke keuken wel een magnetron of combi oven. Waar veel mensen zich echter in vergissen, is de impact die huishoudelijke apparaten op de voedingswaarde van ons eten hebben (en dan hebben we het nog niet eens over onze eigen gezondheid!) Maar vandaag beperken we ons tot een aantal onderzoeken die aantonen wat voor effecten het gebruik van de magnetron, op onze voeding heeft.

Dit is waarom je eigenlijk moet stoppen met het gebruiken van de magnetron!


Microgolven vernietigen voedingsstoffen

Door voedsel op te warmen in de magnetron kunnen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Een voedzame maaltijd kan veranderen in een bord vol ‘lege calorieën’ wanneer je de diëlektrische verwarming gebruikt. De moleculaire structuur van je voedsel verandert door deze stralingen, waardoor tevens de voedingswaarde van je eten daalt.

Vitamine B12

Wetenschappers hebben tevens gekeken wat het effect van de microgolven is op vitamine B12 in voedselproducten als rauwe biefstuk, varkensvlees en melk. Na blootstelling aan microgolven bleek het voedsel 30 tot 40 procent minder vitamines te bevatten. Tijdens het verwarmingsproces veranderde vitamine B12 bovendien in een inactieve vitamine. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Moedermelk

Veel moeders kolven en bewaren hun moedermelk. Deze warmen ze (wanneer de baby honger heeft) vervolgens op in de magnetron. Wat velen echter niet weten is dat de krachtige bacteriedodende stoffen in moedermelk (net als al die andere stoffen) worden vernietigd door dit apparaat. Onderzoekers warmden bevroren moedermelk 30 seconden op in een magnetron. Deze melk bevatte 18 keer meer E. colibacteriën dan moedermelk die niet was blootgesteld aan microgolven. De melk die uit de magnetron kwam bevatte ook aanzienlijk minder lysozymen – enzymen die de wand van een bacterie aanvallen – en meer schadelijke bacteriën voor baby’s.

Warm jij je maaltijd vanavond nog op in je combi-oven?.. ik denk dat wij gewoon even een pannetje pakken!


Lees ook:

Onderzoeker zegt dat over 8 jaar de helft van alle kinderen autisme heeft.

Onderzoek wijst uit: Vrouwen zijn fitter dan mannen!