We houden natuurlijk allemaal ontzettend veel van lekkere gezonde groenten op ons bord. Het is bovendien erg gezond toch? Toch zijn er een paar opmerkelijke, slechte eigenschappen die jij nog niet wist van bepaalde groenten. In principe zijn er geen ongezonde groenten, maar daarom is nog niet alle groenten die je kunt kopen in de supermarkt erg gezond. Want op groenten en fruit in Nederland zit bijvoorbeeld steeds vaker gif. Aubergines en komkommers blijken de meest vervuilde groeten, van het fruit zijn dat de meloen, druiven en peren. Wil je het gezonder maken voor jezelf? Koop dan biologisch!


 

Broccoli & spruitjes

Deze twee groenten bevatten veel gezonde eigenschappen, er is alleen een grote maar: Je kan er ontzettend opgeblazen van raken, met alle buikpijn van dien. Ze zijn zeker niet ongezond, maar het is ook echt niet fijn voor je buik. Door raffinose en sulfaten kun je van deze groenten ook erg winderig worden.

Mais

Een grote zomerfavoriet van veel mensen. Toch heeft de mais over de jaren een opmerkelijk slecht imago gekregen. Het wordt genetisch gemanipuleerd. Daardoor zitten er veel proteïnes in die ons lichaam niet kent, wat weer kan leiden tot overgevoeligheid. Dat is ook de reden dat er veel mensen niet goed tegen mais kunnen. Ook bevat mais veel koolhydraten en is voor de mens erg lastig om te verteren. Het wordt ook veel gezien als veevoeder.

Aubergine

Deze groente wordt vaak ingezet als vervanger voor vlees omdat het alle smaken opzuigt. Dat is meteen ook het nadeel.. Omdat de aubergine werkt als een soort spons pikt het niet alleen de smaak op, maar ook alle vetten, calorieën en zout.

Spinazie

Deze groente wordt geprezen om het hoge gehalte vitamine A en K en heeft eigenschappen die de strijd aangaan met vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken. Maar er zitten helaas ook 55 pesticiden op. Ga je spinazie eten? Neem dan de biologische variant!

Paprika

Groenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika’s kunnen ontstekingen verergeren. Let wel op: Dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika’s bevatten ook nog solanine, een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.

Aardappels

Ze zitten vol kalium en vitamine C, maar omdat aardappels voor consumptie al zo bewerkt zijn (geschild,gebakken, gefrituurd), gaan alle voedingswaarden verloren. Het is het beste om ze met schil en al op te eten.


Lees ook:

Ik wil afvallen, maar kan ik dan wel fruit blijven eten?

Noten, zijn ze gezond of juist ongezond?

Waarom honing niet vegan (en eigenlijk ook niet gezond) is!