Vroeger moest ik elke avond een glas melk drinken van mijn ouders. Waarom? Melk bevat veel calcium en dat is onmisbaar voor sterke botten. En ja, we willen toch allemaal oud worden zonder bij het minste of geringste iets te breken? Echter, uit onderzoek blijkt dat juist het tegenovergestelde waar is.

Calciumopname wordt geremd

Er is ons jarenlang verteld dat we melk nodig hebben om aan onze calciumbehoefte te voorzien. In de jaren 60, 70 en 80 werd je daarom door de Nederlandse Zuivel Organisatie doodgegooid met reclames als: “Melk is goed voor elk”, “Melk moet” en “Melk de witte motor”.

Melk moet campagne

En ja, het klopt, melk bevat veel calcium, maar melk bevat ook veel eiwitten. Deze eiwitten zorgen ervoor dat je het calcium dat in de melk zit, wordt uitgescheiden via de urine. Oftewel, de calciumopname in ons lichaam wordt juist geremd.

Bot ontkalking, MS, diabetes en artritis

Nederland staat met 60 liter per persoon per jaar (2011) hoog in de wereldranglijst van koemelk consumptie. Dan zou je zeggen dat er hier bijna geen osteoporose (bot ontkalking) voor zou moeten komen. Het tegendeel is echter waar. Nederland staat namelijk ook hoog in de wereldranglijst van osteoporose-patiënten. Hoe dit komt?

Door een overschot aan calcium in het bloed stopt het lichaam met het maken van calcitriol, wat uiteindelijk de bouwstenen zijn van kalk in de botten, wat leidt tot diverse ziekten. Een calciumoverschot dat leidt tot een calcitrioltekort kan dus leiden tot osteoporose (bot ontkalking) maar ook tot M.S., diabetes type 1 en reumatoïde artritis.

Zure omgeving

Dierlijke producten zorgen dat de pH van het bloed daalt. Koemelkproducten stimuleren dus ook een negatief, zure omgeving. Dit kun je tegen gaan door producten te eten die het lichaam weer ontzuren, bijvoorbeeld veel groenten. Krijg je deze echter te weinig binnen, dan gaat je lichaam opzoek naar een manier om je lichaam weer in balans te krijgen.

Bij het reguleren van die zuur-base balans spelen botten en bindweefsel een grote rol. Onze botten zijn namelijk een groot reservoir van mineralen die worden aangesproken wanneer ons lichaam te zuur wordt. Je botten zijn dus in staat om een tekort aan basen in onze voeding te compenseren. Hoe ze dat doen? Je lichaam gaat mineralen lozen. Lees: mineralen uit je botten. Oftewel, nog meer osteoporose.

Vitamines

Toch is de afgelopen decennia koemelk gepromoot als een voedingsmiddel waar geen vervanging voor bestaat. want naast calcium, bevat het bijvoorbeeld ook vitamine D (en eiwitten, kalium, vitamine A, vitamine B12, riboflavine en fosfor) en dat hebben we ook allemaal nodig. Ja klopt, maar als je kijkt naar hoeveel vitamine D er daadwerkelijk in melk zit, weet je ook dat als je zelfs meerdere liters zou drinken, je nog lang niet aan je dagelijkse behoefte Vitamine D zou komen.

Er zijn veel gezondere en betere alternatieven om aan al deze vitamines en mineralen te komen.

Conclusie

Melk kan erg lekker zijn en we begrijpen als je het erg graag drinkt. Toch is het verstandig om je (dierlijke) melk inname te verminderen. Drink liever een plantaardige variant.

Bang voor een calcium tekort? Eet meer groene bladgroente, koolsoorten en wat nootjes, dan hoef je je hier niet druk om te maken.

Wat betreft vitamine D, dit vind je in nog een hoop andere producten bijv. vette vis, vlees, eieren, maar ook in Amerikaanse kastanje champignons. Maar de grootste vitamine D bron is natuurlijk nog altijd de zon, dus ga lekker naar buiten!


Lees ook:

Is spelt gezonder dan tarwe?

Eyeopener, zoveel water bespaar jij als je 1 dag geen vlees eet!

Deze voedingsmiddelen bevatten meer zout dan een zakje chips!