We kennen het allemaal wel. Je duikt je bed in met de gedachte een volle 8 uur slaap te pakken, maar integendeel. Het lukt je niet om in slaap te komen en je ligt naar het plafond te staren, je wordt 100 keer wakker of je ligt de gehele nacht te draaien en dromen en bevind je in een soort van halve slaap/half wakker zijn tussen-wereldje. Als dit het geval is, voel je je de dag erna waarschijnlijk brak (en dat zonder van ook maar 1 wijntje te hebben gedronken), gaat de gehele dag een beetje aan je voorbij en kun je niet wachten tot je weer je bed in kan duiken om te gaan slapen.
Slapen is ontzettend belangrijk voor het rusten van ons lichaam en brein. Wanneer je een slechte nacht hebt gehad voel je je de dag erna vaak erg onrustig, licht (of juist het tegenovergestelde) in het hoofd en hebt moeite met concentreren. Gelukkig zijn er een aantal trucjes die je kunt uitvoeren om van een nacht slecht slapen, te herstellen.
Sleep is about the brain, not just the body – sleep expert Dr. Neil Stanley.
Opstaan en ontbijten
Je denkt misschien dat zo lang mogelijk op die snooze button klikken je helpt om nog wat te slapen en wat meer energie te kweken. Maar het tegendeel is waar. Om je energieker te voelen is het juist van belang dat je je lichaam meteen wakker maakt. Sta dus meteen op en gooi een gordijnen en raam open voor daglicht en frisse lucht. Vergeet ook niet je ontbijtje, door te eten vertel je je lichaam dat het tijd is om wakker te worden en aan je dag te beginnen. Ook kan 1 van deze ochtendrituelen je helpen om relaxt en stress-vrij je dag te beginnen.
Werk je to-do lijstje meteen af
Als je een slechte nacht hebt gehad, zal de meeste vermoeidheid aan het einde van de dag eruit komen. Het is dus verstandig om je to-do lijstje aan het begin van de dag af te ronden. Op deze manier hoef je geen belangrijke taken meer te voldoen of je ontzettend te concentreren wanneer de vermoeidheid daadwerkelijk toeslaat.
Laat de cafeïne staan
Het drinken van cafeïne is maar een tijdelijke oplossing. Het zorgt misschien voor een kickstart maar zal je niet helpen de dag door te komen. Feitelijk heeft het drinken van meerde kopjes koffie achter elkaar juist het tegenover gestelde effect van wat wij denken dat het doet. Als je te veel cafeïne drinkt, verandert het namelijk in een kalmerend middel. Natuurlijk heb je eerst de boost, maar die gaat geleidelijk over in een flinke cafeïne dip!
Start moving
Bewegen! Ga niet stil en passief achter je bureau zitten als je de nacht ervoor geen oog dicht hebt gedaan. Wees zo actief mogelijk. Neem meer kleine pauzes en loop rond. Het is lastig om wakker te blijven als je de gehele dag naar een beeldscherm aan het staren bent. Als het lukt, pak dan last-minute nog een yoga of pilates lesje in de ochtend of middag, of ga tijdens de lunch 20 minuten wandelen in de frisse buitenlucht.
Doe een dutje
Als het mogelijk is (zelfs op je werk), doe een dutje. Wanneer je moet bent, moet je namelijk gewoon slapen. Is het niet mogelijk om even je armen op je bureau te leggen en een dutje te doen (omdat je baas je in de gaten houdt) ga dan bijvoorbeeld even in je auto zitten en doe je ogen daar een kleine 15 minuten dicht.
Mocht het nou écht niet mogelijk zijn, is een kleine 10 minuten mediteren (in de trein, op je werk, in het park) ook een oplossing. Het dicht doen van de ogen en je brein even rust gunnen, kan je een kleine boost geven voor de rest van de dag. Vind je het moeilijk om jezelf van de drukt om je heen af te sluiten? Probeer dan 1 van deze meditatie apps.
Leg geen druk op je slaap
Als je een avond slecht geslapen hebt, zou de volgende nacht beter moeten gaan. Je kan je slaap van de nacht ervoor inhalen. Dit doe je door langer in een diepe slaap te vallen dan normaal. Maar leg er geen druk op! Wanneer je jezelf dwingt om in slaap te vallen of goed te slapen, zal het juist averechts werken. Relax even voordat je op je ‘normale’ tijd gaan slapen en heb geen verwachtingen van wat de nacht je gaat brengen. Deze tips kunnen je helpen om beter te slapen.