Denk jij dat je als een ware baas kunt WhatsAppen tijdens het lopen of kunt luisteren terwijl je ondertussen informatie over het desbetreffende onderwerp opzoekt? Alhoewel vele mensen overtuigd zijn van het bezitten van deze skill, beweert universiteitshoogleraar psychologie Paul Kirschner van de Open Universiteit in Heerlen dat multitasken niet mogelijk is. Nooit niet. Bij niemand niet.
Multitasken bestaat niet
“De kans dat jij in staat bent om te multitasken is net zo groot als dat je honderd meter kunt sprinten onder de negen seconden: een normaal mens kan dat niet.” Dit komt omdat het menselijk brein simpelweg niet in staat is om meer dan één informatieverwerkend proces per keer te behandelen. Onze hersenen kunnen op het moment zelf wel schakelen tussen verschillende handelingen, alleen kost dit onnodig veel tijd en energie.
Geautomatiseerde processen
“Maar ik kan toch praten en lopen tegelijkertijd?”, denk je nu misschien. De hoogleraar legt uit dat dit komt omdat lopen een geautomatiseerd proces is, net zoals afwassen, autorijden, muziek spelen, etc. Tijdens een geautomatiseerd proces kun je andere dingen doen, zoals bellen, praten of een video kijken, totdat het geautomatiseerde proces wordt onderbroken door iets onverwachts. Zo kun je prima in staat zijn om te bellen op de fiets, totdat er plotseling iemand oversteekt, waarna je afgeleid bent en je de focus weer moet herpakken.
Bewuste indeling van je tijd
Wat dan de oplossing is? Volgens TED-spreker Arne Sigurd Rognan Nielsen gaat het erom dat je jouw tijd zo bewust en effectief mogelijk indeelt. De basis hiervan is dat jij zelf bepaalt wat je belangrijk vindt en hiernaar handelt. Zo heeft het alleen nut om energie te stoppen in dingen die jou energie opleveren, zoals dingen die jij graag wil leren of waar je al goed in bent. Goed proberen te worden in iets waar je niet per se goed in hoeft te worden, zou zonde zijn van je tijd, aandacht en energie.
Multitasken gaat dus “prima”, zolang het geautomatiseerde processen betreft. Er ontstaat vanzelf een error wanneer jouw hersenen meerdere informatieverwerkende processen moeten uitvoeren. Heb aandacht voor hetgeen dat je doet en je zult zien dat niet alleen jouw gesprekken, maar ook de informatie die je (niet meer ondertussen) opzoekt in kwaliteit zullen verbeteren.