Beginnen jouw oogleden steeds zwaarder te worden? Heb je moeite om je nog te concentreren naarmate de dag verstrijkt? In zo’n situatie is het verleidelijk om wat suiker of een flinke kop koffie te nemen. Dit lijkt misschien even te werken, maar na deze kortstondige oppepper, stort je weer veel verder in. Dan ben je nog meer uitgeput dan je ervoor was.

Wat heb je dan wel nodig? Een langdurige energie boost die lamlendigheid op afstand houdt. Wij geven je 15 manieren die je vermoeidheid aanpakken en er voor zorgen dat je je de hele dag fris en fruitig voelt.


1. Eet een goed ontbijt.

Mensen die iedere dag een gezond ontbijt nemen voelen minder stress en vermoeidheid dan zij die het overslaan. Een vezelrijk ontbijt, zoals havermout, zorgt er voor dat je lang gevuld bent en energie hebt. Een zoet ontbijt, zoals een croissantje zorgt juist voor het tegenovergestelde. Dus neem een vezelrijk ontbijt, dat is beter voor je lichaam en je zit lang vol. Een hongervevoel lijdt namelijk tot weinig energie.

2. Doe een downward facing dog

Yoga, waarbij je verschillende houdingen aanneemt en op je ademhaling let, is een perfecte vermoeidheids strijder. Neem dus even de tijd om de downward facing dog of een andere yoga houding uit te voeren. Je zal merken dat je meteen meer energie hebt.

3. Doe een powernap

Ga niet slapen als Doornroosje, maar neem wel een kort middagdutje. De perfecte lengte van je middagdutje is 10-20 minuten. Slaap dus niet te lang, want dan zal je nachtrust verstoord worden. Probeer juist een korte siesta zodat je de energieboost krijgt die je nodig hebt!

powernap

4. Drink een groot glas water

Als je uitgedroogd bent kun je je moe en lusteloos voelen. Zorg er daarom voor dat je genoeg water drinkt om dit tegen te gaan. Dus merk dat je moe bent? Drink een groot glas water! Beter nog is om je gedurende de hele dag voldoende te hydrateren, zodat je vermoeidheid voorkomt.

5. Neem een koude douche

Waar een warme douche je juist moe maakt, zodat je lekker slaapt, doet een koude douche het tegenovergestelde. Ook maakt een koude douche endorfine en adrenaline aan, hierdoor krijg je een flinke oppepper en je voelt je ook nog eens een stuk vrolijker.

koude douche

6. Zing hard op

Wanneer je hardop zingt, besteed je automatisch aandacht aan je ademhaling. Zing een heel lied en door je ademhaling zal er vanzelf een hoop extra zuurstof door je lijf stromen. Hierdoor krijg je meteen een energieker gevoel.

7. Ruik aan een citroen

Dit is vast niet het eerste wat in je opkomt als energieboost, maar geuren (aromatherapie) hebben veel impact op je humeur. De geur van citroen staat bekend als stimulerend, wat er voor zorgt dat je beter in je vel zit en meer energie krijgt.

8. Ga dichtbij het raam zitten

Merk je dat je telkens afdwaalt met je gedachte en er niet helemaal bij bent? Neem een plekje dichtbij het raam. Het daglicht, de frisse lucht en ook het uitzicht maken je alerter. Let wel op dat je niet te afgeleid raakt doot het uitzicht!

raam

9. Doe iets dat je echt leuk of interessant vindt

Richt je planning zo in, dat je je leukste en meest interessante taak uitvoert op het slaperigste moment van de dag. Dit is meestal rond 3 uur ’s middags. Als je iets aan het doen bent dat je echt leuk of interessant vindt, is het makkelijker om wakker te blijven.

10. Kom in beweging

Sport is een natuurlijke energieboost. Altijd als je sport komt er meer zuurstof bij je hart, je spieren en je hersenen. Ook als het maar 10 minuutjes is help je je energieniveau al op peil te houden. Daarnaast moet je zo veel bewegen als je kunt. Dus heb je een telefoongesprek? Blijf dan niet op je stoel zitten, maar loop in het rond. Doe dit zo vaak mogelijk, want van lang stil zitten raak je alleen maar meer vermoeid.