Wist jij al dat je huid je allergrootste orgaan is? Zo regelt je huid je warmteregulatie en helpt bij het afscheiden van gifstoffen. Het is jouw bescherming tegen invloeden van buitenaf, want je huid filtert boosdoeners voordat ze je lichaam binnendringen. Om je huid al deze belangrijke taken optimaal uit te laten voeren, moeten we haar goed beschermen. Te beginnen met wat we er zelf op smeren. En dit is waar natuurlijke huidverzorging uitkomst biedt!


Het belang van natuurlijke huidverzorging

De kans is groot dat jij meer verzorgingsproducten gebruikt dan je daadwerkelijk nodig hebt. Het is onderdeel van ons beauty ritueel geworden om voor elke zone en elk huidprobleem een apart product te gebruiken. De kans is dus groot dat jouw huid op regelmatige basis in contact komt met stoffen en ingrediënten die niet zo onschuldig zijn als de verpakking doet lijken. Zo smeert een vrouw gemiddeld twaalf verzorgingsproducten per dag! De huid wordt hierbij blootgesteld aan wel 185 chemicaliën, die via onze huid in de bloedbaan terechtkomen. Oei!

Het regelmatig blootstellen van de huid aan deze stoffen, kan irritatie en op den duur zelfs allergische reacties veroorzaken. In het ergste geval kan blootstellen van de huid aan schadelijke stoffen ook leiden tot een hormonale disbalans, abnormale celvorming en een verminderde leverfunctie.

Een groene beauty routine? Zo doe je dat

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van natuurlijke verzorgingsproducten, die doorgaans een stuk huidvriendelijker zijn. Het is dus niet zo’n gek idee om voortaan gebruik te maken van producten met natuurlijke ingrediënten. Om gelijk al je huidige beautyproducten weg te gooien en te vervangen voor natuurlijke alternatieven, is natuurlijk nogal radicaal. Wij raden aan om de overstap naar een natuurlijke beauty routine stapsgewijs te doen. Wij geven je daarom vijf makkelijke tips om jouw beauty routine zo groen mogelijk te maken.

1. Vermijd misleidende verpakkingen

Een groene beauty routine bereik je niet zomaar. Hier gaat een stukje verdieping en zelfstudie aan vooraf. Je kunt natuurlijk blindelings vertrouwen op het verhaal van merken, maar dit is geen goed idee. Omdat duurzaamheid momenteel zo in trek is, proberen veel skincare merken een groen labeltje aan hun producten te hangen, terwijl dit lang niet altijd klopt. De ingrediënten waar merken niet trots op zijn, worden (om duidelijke redenen) vaak onder een andere naam vermeld op het etiket. Het is dus belangrijk dat jij beter weet.

2. Verdiep je in ingrediënten

Probeer extra kennis over ingrediënten en natuurlijke huidverzorging op te doen door blogs of boeken te lezen die ingrediënten in begrijpbare taal uitleggen. Na jouw stuk verdieping weet jij wel beter, en vis je de schadelijke ingrediënten er zo uit! Mooi niet dat ze op jouw huidje terechtkomen.

3. Vind je verkooppunten

Ga eens op zoek naar verkooppunten of webshops die zich richten op natuurlijke huidverzorging, zoals Holland & Barrett, Erica of degroenedrogist.nl. Je kunt er namelijk vanuit gaan dat deze de voorselectie al voor jou gedaan hebben. Bij een reguliere supermarkt zal dit anders zijn.

4. Kies je doel

Er zijn verschillende redenen om de switch te maken naar natuurlijke huidverzorging. Het kan zijn dat je een mooie huid van binnenuit wilt, bewustere keuzes voor je gezondheid maakt of dat je net moeder geworden bent. De kans is groot dat je jezelf én degenen met wie jij in contact bent bloot wilt stellen aan zo min mogelijk schadelijke stoffen. Ook rekening houden met dierenwelzijn en milieu zijn belangrijke redenen voor een natuurlijke huidverzorging en dierproefvrije producten. Stuk voor stuk zijn dit goede motivaties om voor een natuurlijke huidverzorging te kiezen. Wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt, is het makkelijker om de nasties te filteren.

5. Stap voor stap

Zoals we eerder al aangaven, is het onnodig gelijk je hele beauty case in de container te gooien. Maak eerst je huidige producten op en maak met jezelf de afspraak dat wanneer iets op is, je op zoek gaat naar een natuurlijk alternatief product. Je huid zal je dankbaar zijn!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lush Nederland (@lush_nl) op

Lees ook

Dit is waarom je voortaan wilt kiezen voor natuurlijke huidverzorging

Handige tips voor een natuurlijke huidverzorging

Dit is waarom je voortaan wilt kiezen voor natuurlijke huidverzorging

Deze fouten moet je niet maken als je een gevoelige huid hebt!

Dit is waarom je voortaan wilt kiezen voor natuurlijke huidverzorging

Deze natuurlijke producten zijn goed voor je huid!