We willen natuurlijk allemaal een mooie, egale huid. We willen rimpels en puistjes het liefst tegengaan en huidklachten voorkomen. Wist je dat je huid je grootste orgaan is? Je moet je huid daarom goed verzorgen. Wij hebben een aantal handige tips voor je klaarstaan voor een natuurlijke huidverzorging.


Arganolie

Water drinken is goed voor je huid, maar alleen hydrateren is vaak niet genoeg. Je huid droogt uiteindelijk alsnog uit en wordt blootgesteld aan schadelijke invloeden als de zon, stress en vuile lucht. Door arganolie te gebruiken ontstaat er een ultra licht laagje over je huid. Hierdoor houdt de huid meer vocht vast, is het minder gevoelig voor rimpels en voelt het soepeler aan. Bovendien bevat arganolie vitamine E: een sterke vitamine die helpt in de strijd tegen huidveroudering. Je kunt arganolie voor je gezicht maar ook voor je lichaam gebruiken. Smeer de pure arganolie over je dag- of nachtcrème. Ook een goede tip: elke dag een klein flesje mee in je tas voor zachte lippen, zachte handen en sterke nagels helpt ook bij een goede huidverzorging.

Douche niet te heet, niet te lang en niet te vaak

Volgens meerdere wetenschappers is bewezen dat je niet elke dag hoeft te douchen. Elke dag douchen heeft namelijk best veel invloed op je haar en vooral op je huid (én natuurlijk het milieu). Je huid droogt uit omdat je te veel in aanraking komt met zeep en warm water. Je bovenste huidlaag wordt daar zwak van, terwijl deze laag erg belangrijk is. Het beschermt je tegen de zon, bacteriën en virussen. Twee tot drie dagen douchen per week en af en toe eens koud douchen is genoeg voor een goede huidverzorging.

Vegan huidverzorgingsproducten

Onze huid absorbeert tot 60% van alle producten die we erop smeren. Dat is best een enge gedachte als die producten synthetisch en vol met conserveermiddelen, toxines en chemicaliën zitten. Een gevoelige huid is daar extra gevoelig voor. In vegan producten voor huidverzorging zitten weinig tot geen schadelijke stoffen. Vegan (beauty) producten worden geproduceerd zonder schade aan dieren aan te brengen. Dat noem je ook wel: cruelty free. Ook bevatten deze producten geen dierlijke ingrediënten.

Scrubben en reinigen

Als je scrubt verwijder je de dode huidcellen en open je de poriën. Het opgehoopte talg dat in je poriën zit gaat eruit, waardoor je minder last krijgt van puistjes. Twee tot vier keer per maand scrubben is ruim voldoende, met een vette huid mag het zo’n twee keer per week. Als je een drogere huid hebt, wordt het je niet aan te raden om te scrubben. Als je scrubt haal je de bovenste laag (dode) huidcellen weg, maar als je een droge huid hebt kan je de laag daaronder ook beschadigen. Tip: probeer eens een exfoliant in plaats van scrub. Dit verwijdert ook dode huidcellen, zonder dat er grove korrels aan het product zijn toegevoegd. Een exfoliant is dus minder schadelijk voor de huid dan een scrub die je overmatig gebruikt.

Eten

Het klinkt misschien gek, maar je eetpatroon helpt wel degelijk mee aan een gezonde huid. Lekkere chocoladekoekjes, pizza’s en wijn (helaas) zijn niet fijn voor je taille, maar ook niet voor de huid. Suiker vermindert de collageenproductie, waardoor je snel rimpels krijgt. Om een droge huid te voorkomen moet je je huid hydrateren. In voeding kan je hydratering vinden in eten zoals komkommer, aardbeien, watermeloen of donkere bladgroente. Ook goed voor je huid is voeding dat goede vetten bevat, zoals vette vis of avocado. Houdt je huid gezond door veel vitaminen en mineralen binnen te krijgen, zoals vitamine E, C en A.

Bescherm je huid tegen de zon, gebruik zonnebrand

Het is een feit dat je van te veel zon je de kans op huidkanker vergroot. Bescherm daarom je huid goed door je altijd in de smeren met zonnebrand of olie als je even een middagje gaat bakken op het strand. Zoek op tijd de schaduw op, en voorkom dat je verbrand. Dit is ten eerste super slecht voor de huid en ten tweede doet het ook nog eens hartstikke veel pijn. De zon schijnt elke dag, en wordt steeds sterker. Een goede tip is daarom om producten te kopen voor je huid met SPF erin. Dit beschermt je dagelijks tegen de zon en het helpt ook tegen rimpels.

Bekijk ook: