Je vraagt je telkens af hoe het kan dat je onregelmatig ongesteld bent. Onze periodes kunnen soms hun eigen weg gaan, dit kan door verschillende redenen komen. Meestal is er geen sprake van een specifieke oorzaak. Maar als je bijvoorbeeld drie of zes maanden geen menstruatie hebt gehad, een menstruatie mist en wel symptomen als buikpijn hebt, is het aan te raden even langs de huisarts te gaan. Hier kan je wat testen doen, om de reden vast te stellen.
Wat veroorzaakt onregelmatige ongesteldheid?
Zwangerschap
Als je een menstruatie mist, is het verstandig eerst een zwangerschapstest te doen. Als je een menstruatie mist en wel klachten hebt zoals buikpijn, duizeligheid, braken of zich in het algemeen onwel voelen, is het verstandig even langs de huisarts te gaan. Die zou namelijk een eventuele zwangerschap kunnen uitsluiten.
Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
PCOS is een veel voorkomend probleem. Het zorgt ervoor dat meerdere cysten gevuld worden met vocht en die ontwikkelen zich dan op de eierstokken.
Perioden worden hierdoor onregelmatig. PCOS wordt gekenmerkt door onregelmatige menstruatie en andere symptomen, waaronder:
- Acne
- Overmatige haargroei
- Vruchtbaarheidsproblemen
Anticonceptiemiddel
Het starten, stoppen of veranderen van je anticonceptiemiddel kan ook leiden tot onregelmatige menstruatie. De anticonceptiepil zorgt ervoor dat je eisprong wordt onderdrukt en dit zorgt ervoor dat je je hormooncyclus blokkeert. Het kan dan ook even duren voordat je lichaam hieraan gewend raakt en zich aanpast aan de nieuwe hormooncombinatie. Dit veroorzaakt soms bloedvlekken of onregelmatige menstruatie. Als je seksueel actief bent, is het belangrijk om een zwangerschapstest te doen om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent. Niets is namelijk 100% zeker ook al zit je aan de pil.
Het stoppen van de pil kan ook zorgen voor onregelmatige menstruatie. Dit komt omdat het een tijd kan duren voordat je natuurlijke hormonen weer opnieuw opstarten. Als je menstruatie na zes maanden stopzetting van je anticonceptie niet herstart, bezoek dan je huisarts.
Schildklieraandoening
Je schildklier produceert thyroxine, dat is een hormoon dat het metabolisme van ons lichaam regelt. Als je schildklier actiever of minder actief wordt, heeft dit invloed op je hormonale balans. Dit zorgt ervoor dat je menstruatie onregelmatig kan zijn. Wil je je schildklierfunctie testen? Ga dan naar de huisarts.
Symptomen van een schildklieraandoening:
- Extreem gewichtsverlies of gewichtstoename
- Spanning
- Overmatige oefening
Onderzoek en behandeling
Belangrijk om te weten is dat gemiste of onregelmatige periodes ook kunnen plaatsvinden zonder dat hier een serieuze oorzaak voor is. Maar als je meer dan één menstruatie mist, je periodes vaker onregelmatig zijn, of als je begint te bloeden terwijl je niet ongesteld bent of na de seks, kan dit een teken zijn dat er misschien wat meer aan de hand is en is het verstandig om even naar de huisarts te gaan.
Onthoud ook dat zelfs de eenvoudigste dingen, zoals gezonde voeding, regelmatige (maar niet overdreven) lichaamsbeweging, minder alcohol, niet roken, stressverlichting, vroege nachten en ontspanning belangrijk zijn voor onze algemene gezondheid en ook om onze hormonen in balans houden, deze dingen zorgen er dus ook voor dat je periodes weer wat regelmatiger worden.
Lees ook:
Wat je moet eten bij menstruatie pijn
Anticonceptie; Wat is de beste keuze voor mij?
Wat te doen tegen menstruatiekrampen (en andere pijntjes)?