De menstruatiecup: je hebt er vast wel eens van gehoord. En dat is niet voor niets. Het zou namelijk dé uitvinding zijn voor de menstruatie én duurzaamheid. Ben jij benieuwd naar wat een menstruatiecup nou precies is, of twijfel je of een menstruatiecup geschikt is voor jou? Je leest het hier. 


Wat de menstruatiecup doet

De menstruatiecup is een cup van die gebruikt wordt om menstruatiebloed in op te vangen. In plaats van dat het net als een tampon het menstruatiebloed absorbeert, wordt het bloed nu direct opgevangen. De cup is gemaakt van duurzaam materiaal: vaak siliconen, maar soms ook van TPE, een synthetisch soort rubber. Hierdoor is de menstruatiecup ook best elastisch en makkelijker om te gebruiken.

De menstruatiecup en duurzaamheid

Waar je maandverband en tampons één keer gebruikt en daarna weer weggooit, kan je de menstruatiecup wel goed hergebruiken.  Omdat de cup siliconen is, gaan de menstruatiecups voor een lange tijd mee. De meeste cups kunnen wel vijf tot tien jaar meegaan! Op deze manier kan je veel afval besparen. Het enige wat je hoeft te doen om de cup te onderhouden is goed wassen.

Menstruatiecup en gebruik

De menstruatiecup is veilig en hygiënisch in gebruik. Je draagt de cup inwendig, door hem in te brengen in de vagina. Na een paar uur kan je hem eruit halen en schoon spoelen, en weer gebruiken. De menstruatiecup is zo ontworpen dat het gevoelige slijmvlies van de vagina niet beschadigd raakt. Ook bevat de stof van de menstruatie cup geen chemicaliën die mogelijk schimmelinfecties veroorzaakt. Daarbij bespaar je met een cup ook veel geld, omdat je een relatief lange tijd met één cup kunt doen.

Door de menstruatiecup heb je dus een andere optie om te overwegen, mocht je een keer wat anders willen dan het gebruiken van maandverband of een tampon. Kijk op de bijsluiter en de verpakking van elk product voor precieze aanwijzingen en gebruikersadviezen.

Lees ook

Dit is waarom je de menstruatiecup zou moeten overwegen

Wat je moet eten bij menstruatie pijn

Dit is waarom je de menstruatiecup zou moeten overwegen

'Dingen' die helpen tegen de pijn tijdens of vóór je menstruatie

Dit is waarom je de menstruatiecup zou moeten overwegen

Wat veroorzaakt onregelmatige ongesteldheid?