Laten we als eerst vooropstellen dat menstruatie niet anders te beschrijven is dan dat ene scheldwoord dat nu in je opkomt. Erg vervelend dus, op zijn zachts gezegd. Het verschilt daarbij ook nog eens per persoon: de één heeft nergens last van en de ander meldt zich het liefst ziek voor de hele week. Maar wist je dat sommige mensen ook last kunnen krijgen van hoofdpijn tijdens de menstruatie? Wij leggen je van top tot teen uit hoe dit ontstaat en wat je eraan kunt doen.


De één eet het liefst de hele kast leeg, de ander komt haar bed niet meer uit: menstruatie(pijn) verschilt bij iedereen. Zoals we net al zeiden komt naast buikpijn ook hoofdpijn tijdens de menstruatie vaak voor. Zo ontstaat het en dit kan je er aan doen:

Hoe ontstaat hoofdpijn tijdens de menstruatie?

Hoofdpijn tijdens de menstruatie, ook wel premenstruele migraine genoemd, komt bij veel mensen voor. Het is en blijft lastig om te zeggen hoe dit ontstaat en of dit hormonaal gerelateerd is. Wel komt het bij veel vrouwen voor op en na de eerste dag van de menstruatie.

Volgens Sheeva Talebian, een bestuur-gecertificeerde reproductieve endocrinoloog bij CCRM in New York, mag je met alle liefde de schuld geven aan oestrogeen. Het oestrogeengehalte piekt tijdens de ovulatie en je eierstok maakt progesteron aan. Dit zorgt ervoor dat je vrouwelijke hormonen voor een lange tijd hoog blijven, maar tijdens de menstruatie gaat dit iets anders. Je lichaam maakt dan een week lang geen oestrogeen en progesteron aan, waardoor je dus menstrueert.

Een week lang (of langer) geen oestrogeen – ook wel oestrogeenonttrekking genoemd – zorgt ervoor dat chemische stoffen je hersenen beïnvloeden. Onder andere beïnvloeden deze stoffen hoe jij pijn ervaart. Aha: we komen wel ergens. Doordat je pijn op dit moment anders kunt ervaren, stijgt je gevoeligheid en is er dus kans op (lichte) hoofdpijn. Daarbij hebben ook veel menstruerende vrouwen last van vernauwde en opgezette bloedvaten, waardoor er minder bloed en zuurstof naar je hoofd stijgt.

Andere oorzaken van hoofdpijn tijdens je menstruatie kunnen zijn:

  • Uitdroging
  • Bloedverlies
  • Slechte nachtrust
  • Migraine

Hoe kom ik van deze hoofdpijn af?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om van deze vervelende hoofdpijn af te komen, want naast die vervelende menstruatie(pijn) hoeven we er natuurlijk niet nog een lading hoofdpijn bij te krijgen.

Wanneer je last hebt van premenstruele migraine of lichte hoofdpijn tijdens de menstruatie is het belangrijk dat je gehydrateerd blijft. Drink dus genoeg water of thee om genoeg vocht binnen te krijgen. Zoals we net al zeiden is uitdroging namelijk een grote oorzaak van de hoofdpijn. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg slaapt, want dit kan veel impact hebben op jouw gezondheid tijdens de menstruatie. Van te weinig slapen krijg je al hoofdpijn, en met die menstruatieperiode erbij kan het verergeren.

Wanneer de hoofdpijn tijdens de menstruatie jouw leven echt begint te belemmeren, is het nooit een slecht idee om een bezoek te brengen aan de huisarts. Aan de andere kant: menstrueren duurt gelukkig meestal maar een week, dus met de juiste afleiding is het zo weer voorbij!

via GIPHY

Meer over menstruatie:

Last van hoofdpijn tijdens de menstruatie? Dit doe je eraan

'Dingen' die helpen tegen de pijn tijdens of vóór je menstruatie

Last van hoofdpijn tijdens de menstruatie? Dit doe je eraan

Wat je moet eten bij menstruatie pijn

Last van hoofdpijn tijdens de menstruatie? Dit doe je eraan

Wat te doen tegen menstruatiekrampen (en andere pijntjes)?