Kramp, een slecht humeur, een opgeblazen gevoel: allemaal signalen dat je ongesteld bent. Die ene dag in de maand is weer aangekomen. De menstruatie pijn lijkt onvermijdelijk, maar als je deze dingen eet lijkt de pijn dragelijker te worden.

Havermout

Als ontbijt is havermout een hele goede als je ongesteld bent. Het zit vol met vitamine B en daar krijgt je energie een boost van. Ook helpt het tegen vermoeidheid. Je kunt er bijvoorbeeld pap van maken of het door je beslag doen van je pannenkoeken.

Bessen

Je kan ze door je smoothie doen of je strooit ze over je pannenkoeken. Naast de bessen helpen frambozen, bramen en aardbeien ook tegen de pijn. Niet alleen vanwege de antioxidanten, maar ook omdat het vol vitaminen en mineralen zit. Die vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor de bescherming van je lichaamscellen en hebben positieve invloed op je humeur.

Vette vis

Naast de vruchten is vet vis ook een goede manier om je humeur te boosten. Het vet in de vis is namelijk gezond. Daarnaast bevat het ook nog eens proteïne, ijzer en een lading aan mineralen en vitaminen. Die zorgen ervoor dat je lichaam goed functioneert en dat je je beter voelt tijdens je menstruatie. Vul je koelkast maar snel met vissen zoals zalm, tonijn, makreel en sardientjes en eet in ieder geval twee porties vis per week.

Rood vlees

Je verliest heel veel ijzer als je ongesteld bent. Het is daarom belangrijk tijdens je menstruatie 2-3 porties proteïne en ijzerrijke voedingstoffen per dag te eten. Mager rood vlees is één van de beste bronnen, maar als je daar niet van houdt kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor kip, kalkoen, eieren, nootjes, linzen en zaadjes. IJzer is heel belangrijk om je vermoeidheid tegen te gaan, dus als je ijzerrijk eten eet ben je minder snel geneigd om in je bed te blijven liggen.

Volkoren brood

Als we het over je opgeblazen gevoel hebben, is er niet veel wat je kunt doen om dat gevoel tegen te gaan. Dit komt doordat je sowieso vocht vasthoudt en je hormonen een grote rol spelen. Het kan zeker wel helpen genoeg water te drinken en vezelrijk voedsel te eten. Een voorbeeld kan zijn volkoren brood en volkoren ontbijtgranen.

Bij deze moet je wel oppassen: als je te grote porties neemt (van wat dan ook) kan dat opgeblazen gevoel juist erger worden.

Avocado

Avocado zit vol met gezonde vetten, vezels en magnesium, kalium en vitamines E en B6 die ideaal zijn om je hormonen in balans te brengen. Voedsel dat vol zit met vezels helpt dan ook om pijnstoffen te absorberen en te verwijderen uit je lichaam. Een halve avocado per dag kan dus helpen tegen de krampen.

Ananas

Ananassen zitten vol met enzym en dat zorgt ervoor dat je spieren ontspannen. Daarom wordt ananas eten ook aangeraden aan mensen die erge last hebben van krampen tijden hun ongesteldheid.

Hummus

Hummus is gemaakt van kikkererwten, olijfolie, citroensap en knoflook. Deze ingrediënten staan bekend om hun ontstekingsremmende en pijn verlichtende werking. Kies er dan dus ook voor een stukje wortel, selderij of komkommer in te dippen, in plaats van chips.

Groene groentes

Als je een tekort hebt aan kalium in je lichaam, kan dit ervoor zorgen dat je spasmes krijgt in je baarmoeder en in het gladde spierweefsel van de darm. Dit kan ook bijdragen aan de ongesteldheidspijn en verstoppingen. Om dit te voorkomen is het heel belangrijk om groentes zoals spinazie en boerenkool te eten. Als je dit niet lekker vindt, kun je ze altijd door een smoothie doen (niet als een sap drinken, want je hebt juist alle vezels nodig). Voeg er wat rode vruchten aan toe of natuurlijke stevia om het wat zoeter te maken.

Pure chocolade

Neem tijdens je ongesteldheid als je zin hebt in chocolade dan pure chocolade. Pure chocolade heeft minder vet, bevat kalium, helpt om je energie op te bouwen en is rijk aan endorfines die je humeur een lift geven. Kies repen met minimaal 65% cacao en probeer alleen ’s avonds een paar stukjes te eten. Is dat niks voor jou? Probeer het dan te smelten en er vruchten in te dopen of om het te mixen met melk.

Griekse yoghurt

Vrouwen die hogere gehaltes calcium en vitamine D innemen lopen minder risico om PMS te ontwikkelen. Door drie porties zuivel te eten/drinken per dag, ben je al goed op weg. Griekse yoghurt is bijvoorbeeld zo’n zuivelproduct. Het bevat niet alleen calcium en vitamine D, maar ook nog eens een grote hoeveelheid proteïne. Probeer het eens met fruit en/of honing, als dip of als saus.


Lees ook:

Wat te doen tegen menstruatiekrampen (en andere pijntjes)?

6 oorzaken van buikpijn en hoe je er vanaf komt!

Wat is de anticonceptiepil (de pil) en wat zijn de bijwerkingen?