We vinden gezond eten steeds belangrijker. Een goede ontwikkeling natuurlijk, maar er zit ook een nadeel aan vast. Fabrikanten gaan de gezonde eigenschappen van hun producten namelijk steeds vaker in hun marketingstrategie gebruiken. Oók als de voedingsmiddelen in kwestie helemaal niet zo gezond zijn. Dit leidt weer tot allerlei misverstanden waarbij mensen ervan overtuigd zijn dat ze gezond bezig zijn. Zo zeggen ze dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is (waar ook weer speculaties over zijn) echter wat er op je bord komt, is misschien nog wel veel belangrijker. Neem bijvoorbeeld de ontbijtgranen, een favoriet van velen maar, welke ontbijtgranen zijn eigenlijk gezond? en welke zijn helemaal niet zo gezond?


Onderzoek

Consumenten organisatie Test Aankoop analyseerde maar liefst 320 soorten ontbijtgranen. Er werd gekeken naar het voedingsetiket om de (on)gezonde varianten eruit te halen. Producenten van ontbijtgranen geloven er heilig in dat hun producten een stuk gezonder is dan ze dat werkelijk zijn.

Nutri-score

Door alle ontbijtgranen een Nutri-score toe te kennen, ziet de consument in een oogopslag welke producten aan te raden zijn en welke dit niet zijn. De letter A met een groene achtergrond geeft aan welke producten het beste scoorden qua de algemene voedingswaarde. Als een product een E krijgt, betekent niet meteen dat je het nooit meer mag eten, maar wel dat je dit met mate moet eten. Er wordt rekening gehouden met zowel positieve parameters (vezels, eiwitten, fruit en noten) als negatieve parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout) en zo kom je tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde. A is de beste score. Daarna komen de B,C en D en E zijn de slechtste scores die het product kan krijgen. A begint groen, en de letter E eindigt met rood.

Afbeeldingsresultaat voor Nutri score

Conclusie uit het onderzoek

Zijn ontbijt granen gezond? Niet perse. Slechts 109 van alle onderzochte ontbijtgranen behaalde een A of B. Vooral havervlokken en granola met weinig toevoegingen vallen onder de gezonde lijst. Onder de ongezonde varianten vinden we vooral gesuikerde cornflakes, maar ook veel krokante ‘crunchy’ mueslivarianten met extraatjes zoals chocolade of karamel. Ontbijt granen die zich specifiek op kinderen richten zijn enorme suikerbommen. meer dan 80% van de onderzochte kinderproducten bevatte teveel suikers. Pas dus goed op met welk soort je kies, kijk goed naar de verpakking en etiketten.


Lees ook:

Wat zijn E-nummers en zijn deze wel vegan?

Maak nu je eigen suiker- en glutenvrije granola (vegan)

Onze 6 favoriete glutenvrije ontbijtjes