Hevige pijn in de buik, iets wat we allemaal liever geen last van krijgen. Soms hoort het bij een griepje, maar af en toe hebben we het gewoon ineens. Vaak weten we niet waardoor het komt, en misschien is het de volgende ochtend wel weer weg. Bij vrouwen kan ook buikpijn ontstaan vanuit de baarmoeder of eierstokken. Bij mannen kan dit vanuit de prostaat komen. Vaak kun je al snel uitzoeken wat voor buikpijn je hebt door te achterhalen waar de pijn vandaan komt en hoe de pijn aanvoelt.


De plaats van de pijn

Buikpijn kan op verschillende plekken in de buik voorkomen. De meest voorkomende plek in recht onder in de buik. Meestal komt deze pijn vanuit de blinde darm, de dikke darm, of bij vrouwen vanuit de eierstokken. Pijn midden, onder in de buik, rond de navel, wijst meestal op problemen met de blaas of de baarmoeder bij vrouwen en bij de mannen met de prostaat. Ook komt het vaak voor dat er pijn link onder in de buik ontstaat. Dit hangt ook vaak samen met de dikke darm, eileiders of de eierstokken.

Oorzaken buikpijn

Buikpijn kan op verschillende manieren ontstaat. Wij hebben een aantal voorbeelden van oorzaken die de pijn in de buik kunnen veroorzaken.

Griep: Bij buikgriep is er vaak sprake van een lage buikpijn. Ook hangt dit samen met minder eetlust, diarree, koorts en braken. Buikgriep ontstaat vaak door een ontsteking aan de slijmvliezen van je maag-darmstelsel.

Allergie: Buikpijn kan ook vaak ontstaan door een bepaalde allergie. Meestal bij een allergie van voeding. Hierdoor kun je hevige, langdurige buikpijn krijgen. Als je vaak last hebt van pijn in je onderbuik is het altijd verstandig om een allergietest af te laten nemen.

Blaasontsteking: Deze vorm van buikpijn komt vooral voor bij vrouwen. De buikpijn wordt veroorzaakt door een blaasontsteking. Bij een blaasontsteking is er meestal spraken van een bacteriële infectie van het blaasslijmvlies. Tijdens een blaasontsteking is er vaak last van een branderig gevoel bij het plassen en het komt voor dat er extra vaginale afscheiding ontstaat.

Blindedarmontsteking: Een blindedarmontsteking is meestal een bacteriële infectie van het wormvormig aanhangsel aan de blindedarm. Als deze ontsteking laat wordt ontdekt, wordt deze door middel van een operatie verwijderd.

Nierstenen: Urine en mineraalzouten kunnen kristalliseren en daardoor kunnen ze zogenaamde ‘stenen’ vormen. Dit kun je kennen als galstenen of nierstenen. Dit zorgt voor een heftige, stekende pijn in de onderbuik. Soms gebeurd het dat de stenen worden uitgeplast, maar soms worden ze ook door middel van een operatie verwijderd.

Menstruatie pijn: Deze vorm van buikpijn komt alleen voor bij vrouwen. Het komt vaak voor dat vrouwen enorme buikpijn krijgen tijdens de menstruatie. Ook komt het wel eens voor dat vrouwen pijn krijgen tijdens de eisprong, de ovulatiepijn.

Oplossingen

Door er achter te komen welke vorm van buikpijn jij hebt is het altijd verstandig om langs een dokter te kijken. Deze kan het onderzoeken en het beste advies geven! Er zijn wel een aantal maatregelen dingen die je thuis al kunt nemen tegen buikpijn. Een goed voorbeeld hiervan is de menstruatie buikpijn. Voor deze vervelende pijn zijn genoeg medicijnen te vinden die je gewoon in de drogisterij kunt vinden. Wil je toch liever iets anders dan medicijnen? Lees hier wat je er verder tegen kunt doen! Als je denkt dat je last hebt van een blindedarmontsteking is het belangrijk dat je zo snel mogelijk langs een dokter te gaan, zo voorkom je dat het wormvormig aanhangsel verwijderd moet worden. Tegen een blaasontsteking zijn ook een aantal dingen te doen. Haal een grote fles met cranberry sap, of tabletten. Cranberry’s bevatten vitamine C en proanthocyanidinen. Deze zorgen er voor dat de bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, en dat deze los worden geweekt als het al zo ver is.


Lees ook:

Wat te doen tegen menstruatiekrampen (en andere pijntjes)?

Hierdoor krijg je dus last van die vervelende opgeblazen buik!

Hoe krijg ik mijn bloedsuikerspiegel in balans?