Je zult het misschien wel op het nieuws gehoord hebben. De hele wereld is in rep en roer over een besmettelijk virus uit China, namelijk het coronavirus. Ondertussen heeft het ook al de Verenigde Staten en Europa bereikt, iets wat voor veel stress en onrust zorgt. Vliegvelden worden beter beveiligd en mensen worden gecontroleerd. Hoe lang duurt het nog voordat het ons land bereikt? Wat zijn de symptomen? Waar komt het vandaan? Dit is alles wat je wilt weten over het coronavirus. 


Wat is het coronavirus?

Er zijn veel verschillende soorten virussen, zoals SARS en MERS, maar het coronavirus is een nieuw virus. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is het virus uitgebroken in de miljoenenstad Wuhan, China. Inmiddels is bekend gemaakt dat het virus overdraagbaar is van mens naar mens, door bijvoorbeeld niezen of hoesten. Het is dus een besmettelijk virus: honderden mensen zijn besmet en 171 mensen zijn er aan overleden. Ondertussen heeft het virus zijn weg gevonden naar Thailand, Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer jij besmet bent met het coronavirus, krijg je last van griepsymptomen. Je krijgt koorts, moet hoesten, niezen en bent kortademig. Hoewel er al 171 mensen zijn overleden, wordt het virus tot nu toe nog niet omschreven als erg dodelijk. De meeste mensen die zijn overleden aan het virus, waren oud of ziek.

Kan het virus ook naar Nederland komen?

Op dit moment zijn er al patiënten uit Frankrijk en Duitsland die zijn vastgesteld met het coronavirus. Ook gaan er in andere (Europese) landen soms alarmbellen af wanneer er iemand koorts heeft of andere symptomen heeft. Gelukkig is er tot nu toe nog geen ander Europees land met het coronavirus, dus Nederland ook niet. Vliegvelden worden gecontroleerd en mensen die het idee hebben dat ze het virus hebben worden grondig onderzocht.

Volgens het RIVM is het alsnog mogelijk dat het virus Nederland kan bereiken. Tussen Wuhan en Nederland is er weinig vliegtuigverkeer, dus de kans is klein dat er iemand vanuit China naar Nederland komt met het coronavirus. De kans is er natuurlijk wel altijd.

Volgens RTL Nieuws is Nederland gelukkig goed voorbereid, dus als iemand in Nederland besmet is met het coronavirus, weten we wat we moeten doen. Artsen en andere hulpverleners staan paraat en op de vliegvelden wordt alles gecheckt.

Als ik iets bestel uit China, kan mijn pakketje dan het coronavirus meenemen?

Het virus kan alleen overgebracht worden van mens op mens, dus op een pakketje zal het virus niet snel overleven. Er bestaat dus geen kans dat je het virus krijgt via het pakketje.

Kan ik mijzelf beschermen tegen het coronavirus?

Veel mensen gaan er vanuit dat het dragen van mondkapjes ervoor kan zorgen dat je het virus minder snel krijgt, maar dit is minder waar. Je kunt volgens onderzoekers beter je handen wassen dan een mondkapje op doen. Het virus is namelijk zo klein dat het uiteindelijk wel een weg zult vinden door het mondkapje heen. Door goed en vaak genoeg je handen te wassen en niet in je ogen te wrijven loop je minder kans – omdat je per dag veel dingen aanraakt, het coronavirus ook overgebracht kan worden via aanrakingen.

Kan ik het coronavirus krijgen via mijn huisdier?

Veel huisdieren zijn natuurlijk een groot deel van de dag buiten. Coronavirussen komen ook bij dieren voor, maar deze kunnen zij niet overbrengen naar mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je het virus via jouw viervoeter oploopt.

Zie ook

Dit is alles wat je wilt weten over het coronavirus

Last van hoofdpijn tijdens de menstruatie? Dit doe je eraan

Dit is alles wat je wilt weten over het coronavirus

Hier wil je heen: Weleda opent nieuwe City Spa in Amsterdam

Dit is alles wat je wilt weten over het coronavirus

In stijl naar yoga? Dat doe je met deze mooie yogakleding