Het kan zijn dat je denkt dat je gewoon niet bent gemaakt voor sporten. Je probeert het soms maar het lukt gewoon niet en daarom concludeer je maar dat het niet jouw ding is. WRONG! Iedereen kan progressie maken in sporten. Er zijn factoren die je kunt veranderen om te zorgen dat jij wel plezier krijgt in trainingen of het een stuk makkelijker maken!

  • Doe 2 intervaltrainingen per week

Een voorbeeld van een intervaltraining is 30 seconden op je snelst rennen waarna je 1 minuut rent op normaal jogging tempo. Dit herhaal je 8 tot 10 keer. Wanneer je dit toepast zal je tijd bij langere duurlopen verminderen, omdat je dan ook (al is het onbewust) een wat hoger tempo aanhoudt. Met HIIT-trainingen kun je je conditie verbeteren in een kortere tijd!

Meer voorbeelden van HIIT-trainingen nodig? Klik hier! 

  • Meet je trainingen met apps

Zorg dat je je progressie bijhoudt met een tool als een Apple Watch of een app op je mobiel. Er komt zoveel motivatie uit het zien van progressie. Dit kan bij hardlopen een snellere tijd of meer kilometers betekenen. Bij krachttraining kun je zien dat je met oefeningen een hoger gewicht kan tillen. De app houdt het bij waardoor jij in een makkelijk overzicht ziet hoe jij vooruit gaat! Denk aan (gratis!) apps als Runkeeper, 10K Runner en Nike+ Run Club.

Shutterstock
  • Zet het zwart op wit

Bij hardlopen kan je denken aan het inschrijven voor een 10K-run of een afspraak maken met je vriend of vriendin om op een bepaalde datum 5K te kunnen rennen. Met krachttraining kan je denken aan het kunnen van een push-up of het uitvoeren van een deadlift van 60 kg. Wanneer er een datum op staat zet je er voor jezelf iets meer druk achter, waardoor je het serieuzer aanpakt. Als je het met een vriend of vriendin doet motiveert dit nog extra, omdat je de ander wilt bijhouden en samen naar een doel traint!

  • De juiste sportkleding en schoenen

Het belangrijkste is om goede kwaliteit schoenen aan te schaffen. Hardlopen gaat echt een stuk lichter en je verkleint de kans op blessures. Krachttraining vereist goede stabiliteit, waarbij goede schoenen ook key zijn.

Wanneer je buiten krachttraining gaat doen wil je dat je kleding goed aangepast is op het weer. Ook wanneer je midden in een run flink gaat zweten moet dit je niet hinderen. Kies daarom voor goede dry-fit kleding! Het is vervelend als je het op de helft zo warm krijgt dat het extra vest wat je aan had gedaan nu toch echt te warm wordt. Ook is er voor in de winter speciale kleding die je warm houdt, maar toch goed doorlucht.

Shutterstock
  • De juiste brandstof

Voordat je gaat sporten  is het belangrijk dat je genoeg brandstof hebt. Kies 2 uur van te voren voor complexe koolhydraten zoals zoete aardappel, havermout, zilvervliesrijst of volkorenbrood. Wanneer je lang gaat lopen is het goed hier nog wat mager eiwit aan toe te voegen, om spierafbraak te voorkomen en herstel te bevorderen. Vlak voor je training kun je nog iets kiezen wat simpele koolhydraten bevat, wat direct energie geeft. Eet niet te veel, dat kan ook hinderlijk zijn tijdens een training.

  • Loop niet te hard van stapel

Het is ook belangrijk je lichaam genoeg rust te geven. Ik heb zelf een hardloopperiode gehad dat ik te snel begon met te lange afstanden en te vaak per week ging hardlopen. Als gevolg daarvan kreeg ik last van mijn knie en achillespees. Dat wil je niet! Bouw het rustig op: je kunt bijvoorbeeld een goed schema vinden (zoals deze van Run2Day) om te werken naar een 5K of 10K!

Met krachttraining wil je ook geen blessures oplopen. Bouw ook hier rustig op met het gewicht. Het is belangrijk dat je goed de techniek aanleert voordat je zwaardere gewichten pakt.