Sporten en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ramadan en sporten lijkt dan ook een lastige combinatie. Toch zijn er tal van voorbeelden bekend van topsporters die meedoen aan de ramadan en sporten. Natuurlijk is het zwaar, maar het is dus niet onmogelijk. Of is het eigenlijk best slecht voor ze? In dit artikel stellen we onszelf de vraag: ramadan en sporten, gaat dat wel samen? 

Ramadan

Tijdens de ramadan vasten moslims van zonsopkomst tot zonsondergang. Vasten wordt gezien als zuivering van de ziel en een manier om dankbaarheid te tonen aan Allah. Dit jaar zal de ramadan tot 13 mei duren. Tijdens de ramadan eet men dus of heel vroeg, voor zonsopkomst, of heel laat, na zonsondergang. De ramadan eindigt natuurlijk met het suikerfeest. Een festijn waar uitgebreid gegeten en gefeest wordt.

De ramadan komt in veel opzichten overeen met intermittent fasting. Bij deze manier van vasten, niet gestoeld op geloofsovertuigingen maar op de voordelen die het mee zou brengen voor je gezondheid, eet je ook een bepaald aantal uur van de dag. Lees hier alles wat je moet weten over intermittent fasting.

Tips om ramadan en sporten te combineren

1. Train het liefst laat in de middag of avond. Zo belast je je lichaam vlak voor je je lichaam weer voedt en hydrateert.

2. Belast je lichaam de rest van de dag zo weinig mogelijk. Rust dus veel uit en blijf uit de zon. Zo zorg je ervoor dat je lichaam zo weinig mogelijk vocht verliest.

3. Zorg dat je voldoende slaapt. Dit is natuurlijk lastig omdat je laat op de avond of vroeg in de ochtend eet, maar slaap is cruciaal om de combinatie van ramadan en sporten vol te kunnen houden. Lees hier wat te weinig slaap met je lichaam doet. Doe eventueel een middagdutje om wat extra uurtjes bij te slapen.

4. Blijf op je normale trainingsintensiteit trainen. Het is namelijk belangrijk dat je lichaam dezelfde prikkels krijgt als normaal. Zo zullen je prestaties niet achteruit gaan.

Wetenschappelijk onderzoek

Vind je dit een interessant onderwerp? Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de combinatie ramadan en sporten. Verdiep je eens in dit onderzoek, want wetenschappers kunnen je natuurlijk nog beter de effecten uitleggen dan wij. Deze artikelen zijn ook interessant als je geïnteresseerd bent in intermittent fasting.
Dit onderzoek is interessant als je benieuwd bent naar manieren hoe je de effecten van het vasten kan minimaliseren voor atleten die meedoen aan de ramadan: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23888431/

Ben je geïnteresseerd naar de effecten van vasten op je spieren? Dit onderzoek kijkt naar gemiddeld getrainde mannen en wat de ramadan met hun spierkracht doet: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23160275

We hopen je zo inzichten en tips te hebben gegeven in hoe je om kunt gaan met de ramadan en sporten. Het is dus niet onmogelijk of slecht voor je, maar je maakt het jezelf wel een tikkie lastiger. Succes!