Je doet mee aan de ramadan maar wilt wel blijven sporten. Hiermee maak je het jezelf misschien net iets moeilijker, maar het is zeker te doen. Er zijn genoeg (top)sporters die je voor zijn gegaan. Bovendien lijkt intermittent fasting, een populaire manier om af te vallen, erg op de ramadan qua eetpatroon. Ben je hier dus in geïnteresseerd dan is dit artikel ook interessant voor jou om te lezen. Ben je benieuwd wat je moet eten en drinken na een hele dag vasten en sporten? Lees het hier! 

Drinken

Tijdens de ramadan is het de bedoeling dat je niet eet en niet drinkt tussen zonsopgang en zonsondergang. Hoe later in het jaar de ramadan is, hoe meer uren op een dag het licht is en hoe zwaar de ramadan dus is. Iedereen weet dat als je sport het belangrijk is om genoeg te drinken, dus hoe los je dit op?

1. Zorg dat je naast je geplande sportmoment zo min mogelijk intensieve dingen doet. Daarnaast is het ook raadzaam om zo veel mogelijk uit de zon te blijven. Hiermee zorg je ervoor dat je lichaam zo weinig mogelijk vocht verliest.

2. Spoel je mond met water zonder het door te slikken.

3. Benut de tijd die je hebt om wel te mogen drinken. Drink in die tijd voldoende om er weer een dag tegenaan te kunnen.

4. Het is belangrijk dat je op dezelfde intensiteit blijft trainen als je gewend bent. Dit heeft te maken met de trainingsprikkel die je lichaam nodig heeft om zijn vorm te behouden. Ga echter niet over je grenzen: een te zware training kun je nu namelijk niet compenseren met genoeg eten en drinken.

5. Drink iets met veel zout, bijvoorbeeld bouillon, voor je gaat trainen. Hierdoor zal je lichaam beter vocht vast kunnen houden.

Eten

Omdat er bepaalde momenten zijn dat je mag eten, is het slim om goed te kijken welke voedingswaarden je het best wanneer kunt nuttigen. We weten hoe verleidelijk het is om na een lange dag zonder eten heerlijke zoete en hartige snacks naar binnen te werken. Maar keep your eyes on the goal en kies bewust voor voedsel dan je fitheid ondersteunt.

1. Eet ’s ochtends veel vetten uit bijvoorbeeld zalm of avocado. Je zit van vetrijk voedsel namelijk langer vol dan van koolhydraatrijk voedsel.

2. Zorg ervoor dat je na een avondtraining een eiwitrijke maaltijd, of een van deze eiwitrijke snacks eet. Een tekort aan eiwitten veroorzaakt namelijk een glucosetekort en dit leidt tot spierafbraak, dat wil je natuurlijk niet!

3. Daarnaast is het belangrijk om ’s avonds je koolhydraten goed aan te vullen. Hierdoor voorkom je een glycogeen tekort. Kies het liefst voor langzame koolhydraten uit volkorenproducten of bijvoorbeeld zilvervliesrijst.

4. Een inkoppertje: eet geen ongezonde dingen die vol suikers en verzadigde vetten zitten. Denk hierbij aan snoep, gefrituurde snacks en chips. Dit kun je natuurlijk sowieso beter links laten liggen, maar als je vast is het nog belangrijker om alleen producten te eten en drinken die bijdragen aan je gezondheid in plaats van dit tegenwerken.

 

We hopen je zo een handje geholpen te hebben bij deze uitdaging. Doe je niet mee aan de ramadan maar ben je geïnteresseerd in intermittent fasting, lees hier dan alles wat je erover moet weten.