We laten het sporten allemaal wel eens voor wat het is. Je hebt het druk met andere dingen, je hebt last van een blessure of gewoon even geen zin. Dat is natuurlijk geen probleem, luister naar je lichaam en neem een pauze als jij voelt dat dat nodig is. Maar: weer beginnen met sporten is best lastig. In het begin zal je voelen dat je niet meer zo fit bent als je gewend was. Houd vol en gebruik deze tips die je helpen het sporten makkelijk weer op te pakken. 

Veilig weer beginnen met sporten

Afhankelijk van hoe lang het geleden is dat jij je stoute sportschoenen aantrok om een rondje te gaan joggen, zal je lichaam weer even moeten wennen aan dit werk. Begin niet met de verwachting dat je alles weer kan net als toen je nog regelmatig sportte. Geef jezelf en je lichaam de tijd en doe het dus rustig aan. Het laatste wat je wil is een blessure oplopen en weer niet kunnen sporten. Veilig weer beginnen met sporten doe je door:

  • afwisseling te houden tussen je workouts. Wil je je conditie opbouwen met hardlopen? Wissel dan interval en lange afstanden met elkaar af. Doe daarnaast krachtoefeningen om je gewrichten te ontlasten.
  • Verwerkt pilates en yoga in je sportroutine om je lichaam soepel te houden en spierblessures te voorkomen.
  • Wees flexibel en luister naar je lichaam. Heb je ergens pijn? Stop dan en focus je op een ander lichaamsdeel deze training.

Verwacht niet te veel

Accepteer dat je niet meer hetzelfde kan als toen je nog regelmatig sportte. Wordt dan ook niet boos op jezelf omdat je hiermee bent gestopt. Je hebt een andere keuze gemaakt en dat is helemaal oké, maar nu is het tijd om je conditie weer bij te spijkeren. Misschien vind je dit lastig om te accepteren. Maar zoals we hierboven al noemden wil je niet te hard, te snel, te zwaar beginnen en met een blessure eindigen.
Bovendien heeft het geen zin om teleurgesteld of boos op jezelf te worden. Dit zal er alleen maar voor zorgen dat je sneller je motivatie verliest en er weer mee ophoudt. Daarnaast is het ook leuk om het sporten op een andere manier op te pakken dan je hiervoor deed. In plaats van die intensieve HIIT Tabata ontdek je misschien hoe zwaar en intensief Pilates kan zijn.

Zo blijf je gemotiveerd

Je bent weer begonnen, heel goed! Nu is het belangrijk om dit vol te houden. Dat is natuurlijk het lastigste deel voor velen van ons. Wij zetten wat tips voor je op een rijtje.

  • sport samen met een vriend(in) of met je partner, zowel gezellig als een stok achter de deur!
  • luister naar een motiverende podcast of lekker afspeellijstje tijdens het sporten en de workout vliegt voorbij
  • schaf een mooie nieuwe sportoutfit aan en je krijgt al zin om te sporten als je dat leuke nieuwe setje in de la ziet liggen
  • houd je vooruitgang bij in je telefoon of notitieboekje, zo zie je hoe snel en in welke mate je vooruitgang boekt

We hopen je zo een handje te hebben geholpen om weer te beginnen met sporten. Alle begin is moeilijk, dus gun jezelf de tijd en je zal binnen no time weer op je oude niveau zitten. Je hebt de eerste stap al genomen!