Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Erg gaan veel geruchten rond over dat de schijf van vijf ondertussen achterhaald is, echter is het eigenlijk gewoon een fijne houvast voor mensen die niet zo gek veel weten over gezonde voeding. Het zorgt ervoor dat ook zij de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen en een begin kunnen maken met gezonder eten. Dus om de schijf niet helemaal af te vallen, hebben we voor jou een aantal pluspunten op een rijtje gezet van de schijf van vijf.


Eten wat je gewend bent

Je weg naar gezond eten begint bij wat je nu eet. Waarschijnlijk eet je wel eens gezonde producten zoals groenten en fruit, maar eet je het misschien niet genoeg. Eet wat meer groenten en fruit en wat minder van de producten buiten de schijf van vijf en zo ben je al van start naar een gezonde lifestyle.

Beginnen in makkelijk

Of je nou al heel gezond eet of heel erg ver van het perfecte af zit, iedereen kan aan de slag met de schijf van vijf. Je hoeft het niet meteen helemaal perfect te doen. Elke stap is namelijk een stap in de goede richting. Begin bij het begin en bouw dit langzaam op, de schijf is daarom vaak een fijne leidraad. Denk aan frisdrank drinken. Als je tegen jezelf zegt, ‘Vanaf nu ga ik nooit meer frisdrank drinken’ gaat het je waarschijnlijk niet lukken. Begin bij de eerste stap en zeg tegen jezelf, ‘Vanaf nu ga ik minder frisdrank drinken’. Bouw het op en uiteindelijk komt de stap naar helemaal geen frisdrank meer.

Eindeloze mogelijkheden

Er valt genoeg te kiezen binnen de schijf van vijf, en daarom is het voor vele fijn om hem te gebruiken bij het omgooien van hun lifestyle. Er zijn er ontelbaar veel variaties. Ben je vegetariër, of eet je eigenlijk het liefst Hollandse pot? Of wil je juist elke dag wat anders? Geen probleem. Vul de schijf van vijf in naar je eigen smaken.

Betaalbaar

Om te eten volgens de schijf van vijf hoef je niet diep ik de buidel te tasten. Misschien ben je zelfs goedkoper uit, omdat je dure producten zoals voorverpakte snacks, snoep en frisdranken vaker in het schap laat liggen. Wist je dat je voor een euro een jaar lang elke dag 1,5 liter kraanwater kan drinken?

Duurzamer

Eten volgens de schijf van vijf is een duurzame manier om vooral met verse, weinig bewerkte basisvoedingsmiddelen al je voedingstoffen binnen te krijgen en zo overbodige producten laat staan.Het helpt je tevens minder dierlijke en meer plantaardig te eten en zo denk je ook weer mee aan het milieu. Het is daardoor niet alleen goed voor jezelf, mar ook voor de aarde, mensen en dieren om je heen.

Misschien is de schijf van vijf zo gek nog niet! In ieder geval is het een fijn houvast voor diegene die graag hun ongezonde levensstijl om willen gooien en gezonder willen gaan eten!


Lees ook:

Gezonder leven? Zo houd jij je voornemens voortaan wel vol!

Hoe houd ik een gezonde lifestyle vol tijdens een druk leven?

Waarom je gezonde dieet ervoor kan zorgen dat je vermoeid bent